Najlepszy zakwas na żurek. Ujawniono sekret jego niepowtarzalnego smaku, każdy jest teraz w stanie go przyrządzić

Najlepszy zakwas na żurek. Ujawniono sekret jego niepowtarzalnego smaku, każdy jest teraz w stanie go przyrządzić Źródło: wikipedia Maksym Kozlenko

Żurek na prawdziwym zakwasie wykonanym w domu będzie o niebo lepszy niż ten, w którym użyty został sklepowy produkt. Niepowtarzalny smak możesz osiągnąć, jeżeli samodzielnie przygotujesz zakwas. Okazuje się, że to wcale nie jest skomplikowany proces, każdy może go wykonać we własnej kuchni.

Żurek jest tradycyjną zupą, którą Polacy przygotowują w okresie wielkanocnym. Zbliżając się wielkim krokami do najważniejszego święta w Kościele katolickim, warto poznać przepis na zakwas na żurek, który w banalny sposób można przygotować we własnej kuchni. Zupa nabierze niesamowitego smaku, dzięki temu, że zostanie dodany do niej samodzielnie zrobiony zakwas

Każda osoba, która zastanawia się, czy powinna jeszcze wykonać zakwas, który tradycyjnie musi odstać kilka tygodni, może wykonać ten przepis. Okazuje się, że dzięki dodaniu kluczowego składnika można cieszyć się wspaniałym zakwasem w pięć dni. 

Zakwas na żurek. Składniki potrzebne do przygotowania przepisu

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania zakwasu na żurek: 

  •  100 g mąki żytniej,
  •  0,5 - 0,7 l ciepłej wody ,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • skórka z razowego chleba na zakwasie.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak przygotować zakwas na żurek? 

Przygotowanie zakwasu rozpocznij od zagotowania wody i odstaw ją do ostudzenia. Następnie przygotuj słoik, wsyp do niego odmierzoną mąkę i wlej do niego wodę. Pamiętaj, by nie była gorąca. Do wody dodaj ząbki czosnku oraz przyprawy. Delikatnie wymieszaj całość, na samym końcu dodaj listki laurowe. 

Aby przyspieszyć proces kiszenia zakwasu, do słoika można dodać skórę chleba. Trzeba tylko pamiętać, że musi być wykonany na prawdziwym zakwasie. Zamiast niego można wykorzystać odrobinę soku z kiszonych ogórków. 

Zakwas należy sprawdzać codziennie i mieszać zawartość słoika. Najważniejsze jest umieszczenie go w ciepłym miejscu. To właśnie dzięki temperaturze, kiszenie będzie odbywać się szybciej. 

Dzisiaj grzeje: 1. MZ po raz pierwszy poinformowało o wyzdrowiałych. W końcu wiadomo, ile osób oficjalnie pokonało koronawirusa w Polsce
2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia

Tak przygotowany zakwas po 4-5 dniach przelej ze słoika do butelki i odstaw do lodówki. Można go używać od razu albo poczekać 2-3 tygodnie. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Objawy świadczące o chorobie tarczycy. Nigdy ich nie lekceważ
  2. Zmarła znana polska dziennikarka sportowa. Odeszła w młodym wieku, jej głos znały tysiące 
  3. Szumowski powiedział, jak można powstrzymać epidemię. Jest tylko jeden sposób 
  4. Kolejne placówki szkolne zamykane w trybie natychmiastowym. Rodzice dzieci pozostawieni na lodzie
  5. Trener polskiej kadry jest już zdrowy. Powiedział, jak pokonał wirusa
  6. Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle

źródło: gazetapl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News