Zupa pomidorowa nie musi być nudna. Wystarczy dodać dwie popularne przyprawy, by poprawić jej smak, niebo w gębie

Zupa pomidorowa nie musi być nudna. Wystarczy dodać dwie popularne przyprawy, by poprawić jej smak, niebo w gębie Źródło: youtube/skutecznie.tv

Zupa pomidorowa jest popularną potrawą na polskich stołach. Ci którzy mają już dosyć jej tradycyjnej odmiany, mogą postawić na jej inną, nietypową odmianę. Wszystko zmieniają dwie popularne przyprawy.

Zupa pomidorowa jest robiona zwykle według starych, znanym jeszcze naszym prababciom schematów. Niektórzy mogą mieć już dosyć jej tradycyjnej odmiany, która pojawia się od lat na polskich stołach. Kompletnie zmienić smak potrawy, potrafią dwie, bardzo powszechne przyprawy.

Zupa pomidorowa w inny sposób

Do przygotowania tej zupy potrzebujemy naprawdę sporo składników. Przyda nam się 400 gramów pomidorów, mogą być też w formie passaty. Oprócz tego potrzebna będzie nam jedna czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, litr gotującej wody, podstawowe przyprawy (sól i pieprz), słodką czerwoną paprykę i opcjonalny sos sojowy. Do tego dwa nietypowe dla tej zupy składnik: 2-3 cm imbiru oraz 3/4 szklanki soczewicy.

Na początku myjemy warzywa, a następnie siekamy cebulkę, kroimy pomidory na mniejsze kawałki, a paprykę w kostkę. Później obieramy czosnek i imbir, natomiast soczewicę trzeba wcześniej wypłukać i zostawić na sitku. Mając przygotowane składniki, przechodzimy do garnka.

Przygotowanie zupy do podania

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

W garnku przed gotowaniem zupy musimy roztopić masło. Gdy będzie ciepłe, wrzucamy do środka cebulę, mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, który wcześniej wyciskamy w prasce. Podobnie z imbirem, chyba że jest świeży - wtedy trzeba go zetrzeć na tarce. Następnie mieszamy i podgrzewamy, gdy poczujemy aromat czosnku, dorzucamy pokrojoną paprykę i soczewicę z sitka i przez chwilę smażymy, cały czas podgrzewając i mieszając.

Dzisiaj grzeje: 1. Nastolatka nagle trafiła do szpitala. Urodziła, ale... nie dziecko
2. Żona Pawła Królikowskiego przekazała bardzo smutne informacje. W szpitalu doszło do niespodziewanej sytuacji

Następnie dodajemy pokrojone pomidory i wlewamy gorącą wodę. Po wymieszaniu przykrywamy i gotujemy przez jakieś 15-20 minut. Po podgrzaniu dopiero dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Możemy również dolać nieco sosu sojowego i oregano.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Filip Chajzer pochwalił się mamą. "Wygląda młodziej od syna"
  2. Wchodzą nowe przepisy. Wymagane jest dodatkowe wyposażenie aut
  3. Magda Gessler zrobiła im rewolucję, a potem wbiła nóż w plecy? Ludzie są oburzeni, największy skandal w okolicy
  4. Wybuchła panika na pogrzebie, nie żyje co najmniej 35 osób. Polsat przekazał tragiczne wiadomości z zagranicy
  5. Nie żyje już 18 Polaków. Specjaliści ostrzegają, najgorsze dopiero przed nami

Źródło: Skutecznie TV

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News