Nic nie pasuje tak dobrze do obiadu jak ziemniaki po szwedzku. Ich przygotowanie trwa tylko chwilę, ale smak rozkłada na łopatki

Nic nie pasuje tak dobrze do obiadu jak ziemniaki po szwedzku. Ich przygotowanie trwa tylko chwilę, ale smak rozkłada na łopatki Źródło: Pixabay/Sabrinakoeln

Pieczone ziemniaki to bardzo proste danie, które pokocha każdy, kto raz ich spróbuje, zwłaszcza tych w wersji po szwedzku znane również jako ziemniaki hasselback. Ten smak zdecydowanie urozmaici wasz obiad, świetnie sprawdzi się również solo. Jak zrobić ziemniaki po szwedzku? To dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Pieczone ziemniaki są bardzo proste do przyrządzenia, genialnie sprawdzą się do obiadu lub na kolację, zarówno z dodatkami, jak i bez. Gwarantujemy, że gdy raz ich spróbujecie, zakochacie się. Ziemniaki pieczone po szwedzku znane są również jako ziemniaki hasselback, od nazwy restauracji w Szwecji, w której podano je po raz pierwszy. Inna nazwa to ziemniaki harmonijkowe. Po jej usłyszeniu, wszyscy już mają ogólne wyobrażenie, czego się możemy spodziewać.

Ziemniaki pieczone po szwedzku to niesamowicie proste w przygotowaniu i pyszne danie. Zakochacie się

Ten wspaniały przysmak to po prostu ziemniaki ponacinane w taki sposób, by przypominały harmonijkę. Jest to potrawa doskonała dla wszystkich, którzy uwielbiają proste i jednocześnie klasyczne połączenia smaków. Jak je zrobić? Potrzebujemy:

  • kilka młodych ziemniaków, najlepiej średniej wielkości, o lekko podłużnym kształcie,
  • oliwa lub olej rzepakowy,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz.

Poza podstawowymi składnikami przydatny będzie z pewnością ostry nóż oraz silikonowy pędzelek kuchenny. Najpierw należy dokładnie umyć ziemniaki. Następnie układamy je na szerszym boku, po czym robimy głębokie nacięcia, pamiętajmy, by nie przeciąć ich do końca. Po nacięciu wszystkich ziemniaków, układamy je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Każdy z nich należy posmarować odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy, następnie oprószyć solą morską i pieprzem, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Ziemniaki należy piec ok. 45 minut, jeśli używamy starszych ziemniaków, należy pamiętać, że muszą one piec się dłużej (ok. 70 minut). Przed wyjęciem z pieca warto sprawdzić ich miękkość.

Dzisiaj grzeje: 1. Polacy od rana dostają pilnego SMS-a od rządowej komórki. Znamy jego treść, chodzi o poważne niebezpieczeństwo

2. Wzruszająca podróż papieża. Wrócił do ojczyzny, aby odwiedzić chorego członka rodziny

Jak podawać ziemniaki hasselback? Świetnie sprawdzą się z przeróżnymi rodzajami mięs czy ryb, ale również z daniami wegetariańskimi. Można je śmiało połączyć z rozmaitymi lekkimi sałatkami. Ziemniaki po szwedzku mogą również stanowić osobne danie, najczęściej podawane z dodatkiem czosnku lub rozmarynu. Kombinacji przypraw może być mnóstwo, można zaszaleć z kreatywnością. Doskonałym dodatkiem do ziemniaków mogą być również rozmaite sery, można je włożyć pomiędzy nacięcia ziemniaków.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  2. Polski gwiazdor popełnił samobójstwo. Jego syn nie może uwierzyć. Zdradził straszne szczegóły ostatnich chwil ojca
  3. Robert Janowski dłużej nie mógł milczeć. Wyjawił całą prawdę, padło wiele gorzkich słów
  4. Chwilę przed własną śmiercią wyrzuciła swojego dzidziusia z okna. Powód odbiera mowę, nie da się nie płakać
  5. Tysiące Polaków trafi do specjalnego rejestru? Burza wokół kontrowersyjnego pomysłu
  6. Wszyscy znają babcię Wolańską z „Kogla-mogla”. Mało kto wie, jak tragiczne były jej losy, cudem przeżyła

Źródło: MSN COM

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News