Zostały ziemniaki z obiadu? Fenomenalny przepis na błyskawiczne danie z resztek, nic się nie zmarnuje

Zostały ziemniaki z obiadu? Fenomenalny przepis na błyskawiczne danie z resztek, nic się nie zmarnuje Źródło: youtube.com SmakowiteDania

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Korzystając z tego przepisu, możesz stworzyć z nich obłędnie pyszne danie.

Ziemniaki regularnie lądują na talerzach Polaków jako dodatek do mięs i surówek. Niewielu jednak spodziewało się, że można stworzyć z nich zupełnie osobne danie, a tym bardziej, że w tym celu można wykorzystać resztki pozostałe z obiadu. Zapewne niejednokrotnie zdarzyło wam się obrać zbyt dużą ilość ziemniaków, z którymi po ugotowaniu nie wiedzieliście, co zrobić. Z pomocą na wykorzystanie resztek przychodzi ta nieziemsko prosta receptura, a efekt przypadnie do gustu każdemu. 

Jak wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki? Fenomenalny przepis na błyskawiczne danie 

Jednym z częstszych obiadów zjadanych z apetytem przez Polaków jest tradycyjny kotlet schabowy z mizerią i gotowanymi ziemniaczkami. Nie da się ukryć, że zdecydowanie największym uznaniem cieszy się mięso oraz mizeria, zatem przygotowane "pyry" często zostają, a gospodynie domowe decydują się na ich wyrzucenie, nie mając pomysłu na ponowne wykorzystanie ziemniaków. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie z pozostałych ziemniaków kopytek, jednak jeśli macie ochotę na coś nieco innego, koniecznie wypróbujcie przepis na ziemniaczane kotlety. Wystarczy dodać kilka produktów, które każdy ma w swojej kuchni. 

Lista składników na ziemniaczane kotlety: 

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 cebula,
  • 1/4 pęczka koperku,
  • 1/4 pęczka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Banalne przygotowanie 

Ugotowane ziemniaki musisz przecisnąć przez praskę lub ugnieść specjalną ugniataczką. Jeżeli w takiej formie podałeś je do obiadu ten krok masz już z głowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze złocistego koloru. Ser zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki, a następnie dorzuć go do ziemniaków wraz z cebulką, jajkiem, śmietaną oraz posiekaną zieleniną. Całość dopraw solą i pieprzem. 

Dzisiaj grzeje: 1. Bez niego nie byłoby Budki Suflera. Niestety, nie żyje legendarny muzyk

2. Smutne informacje o córce Kasi Kowalskiej. Jest w śpiączce, wokalistka nie może skontaktować się ze szpitalem

Ziemniaczaną masę dokładnie wymieszaj - najlepszym rozwiązaniem jest wymieszanie składników dłonią, by mieć pewność, że wszystkie dobrze się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy, że uformujesz kotlety o takiej wielkości, jaka najbardziej ci odpowiada. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Objawy świadczące o chorobie tarczycy. Nigdy ich nie lekceważ
  2. Zmarła znana polska dziennikarka sportowa. Odeszła w młodym wieku, jej głos znały tysiące
  3. Jackowski miał dramatyczną wizję dot. jesieni i zimy 2020. Polacy nie będą zadowoleni
  4. Nowe porażające wieści o córce Kasi Kowalskiej. Nie jest dobrze, nie oddycha samodzielnie
  5. W kwietniu 1500 plus zamiast 500 plus? Jest nowy pomysł, rodzice będą zachwyceni
  6. Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle

Źródło: smaker

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News