WHO: mięso powoduje raka. W tej samej grupie co papierosy i alkohol

WHO: mięso powoduje raka. W tej samej grupie co papierosy i alkohol

Według najnowszego raportu WHO, mięso powoduje wzrost zachorowalności na raka. Mięso przetworzone zostało umieszczone w I grupie czynników rakotwórczych. Nieco niżej, bo w grupie drugiej pojawiło się mięso czerwone.

Tym samym w raporcie mięso przetworzone zostało umieszczone tuż obok papierosów lub alkoholu. Natomiast mięso czerwone wylądowało w grupie m.in ze środkiem chwastobójczym glifosat. Według WHO, jedzenie 50 gramów mięsa dziennie powoduje wzrost ryzyka zachorowań na raka jelita grubego o 18%. Mięso jest również przyczyną otyłości. Nie ma tu znaczenia czy mówimy o mięsie czerwonym czy przetworzonym, ponieważ oba w nadmiarze są szkodliwe. Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by ograniczyć spożywanie mięsa lub konsumować je wraz z warzywami, co według raportu ma zmniejszać szansę na nowotwór. Ważny jest też sposób przyrządzania - mięsa nie powinno się smażyć, piec i grillować. Podczas tych czynność uwalniają się bowiem szkodliwe substancje, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Do mięs przetworzonych zaliczamy m.in: mięso wędzone, solone, suszone oraz zakonserwowane w każdy inny sposób. Co ciekawe, oberwało się też syropowi kukurydzianemu.  Podejrzewany jest o powodowanie nadwagi, cukrzycy, demencji i nadciśnienia. jo, źródło: polskatimes.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News