Ziemniaki są obecne na stołach w całej Polsce. Jeść je można w najróżniejszych formach, co przekłada się na gigantyczną popularność tego warzywa. Mało jednak osób wie, że niektóre z nich mogą doprowadzić do ciężkiego zatrucia.

Ziemniaki w Polskiej kuchni są obecne już od wielu lat, jednak nie jest to nasza rodzima roślina. Co ciekawe początkowo ziemniaki były roślinami ozdobnymi. Chociaż w tamtych czasach warzywo to wyglądało zupełnie inaczej. Jednak każdy medal ma dwie strony, a mało kto zdaje sobie sprawę, że ten popularny produkt może nam poważnie zaszkodzić i nie mówa tu o przejedzeniu, czy zjedzeniu zepsutych kartofli.

Ziemniaki jako trucizna?

Zapewne dla niektórych brzmi to śmiesznie, ale owszem, w specyficznych warunkach ziemniak może zamienić się w truciznę. Wszystko przez związki chemiczne zawarte w bulwie, którą tak ochoczo się zajadamy. Jednak jak odróżnić zwykłego od trującego ziemniaka?

Nic bardziej prostszego. Jedyne co do tego potrzebujemy to nasz wzrok i oczywiście zdrowy rozsądek. O tym, że surowy ziemniak nie jest najlepszą przekąską, zapewne każdy wie. Jednak co w przypadku, gdy jest np. niedojrzały, albo ma zielone plamki, które sugerować mogą również wystawienie na światło słońca? Właśnie w takich przypadkach powinniśmy sobie odpuścić konsumpcję takiego warzywa. Również te egzemplarze, które posiadają zielone pąki, nie nadają się do spożycia.

Wszystko przez solaninę i chakoninę, które należą do związków nazywanych glikoalkaloidami, trudna nazwa i wielu ludziom mało mówi. Jednak naprawdę warto znać przynajmniej te dwie pierwsze, ponieważ mają one za zadanie chronić ziemniaka przed owadami i większymi zwierzętami. Człowiek również się do nich zalicza i dlatego te związki są dla nas naprawdę silnie trujące i niestety nic nie da nam dłuższe gotowanie naszych ukochanych pyr.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

12 niesamowitych skarbów odkrytych przez przypadek

Lekkie zatrucie nabawi nas zaledwie problemów z żołądkiem i ogólnie układem pokarmowym, przez co możemy spędzić w toalecie naprawdę długi czas. Jednak już większe ilości solaniny i chakoniny doprowadzić mogą do problemów z oddychaniem, a nawet śpiączki. Oczywiście może dość również do zatrucia śmiertelnego.

Dlatego bardzo ważne jest, aby przed ugotowaniem obejrzeć dokładnie każdego ziemniaka, którego zamierzamy zjeść, a jeżeli jakiś wzbudza naszą niepewność, to lepiej go sobie odpuśćmy. Jeszcze na zakończenie taka mała porada. Nieprawdą jest, że ziemniaki nie mają wartości odżywczych, są np. bogate w witaminę C, ale nie tylko. Jeżeli chcemy te wszystkie dobrodziejstwa zachować dla siebie, to najlepiej przyrządzać jest ziemniaki wraz ze skórką, ponieważ to właśnie tuż pod nią znajduje się ich najwięcej. Dodatkowo są bardzo nisko kaloryczne. Oczywiście jeżeli, nie polejemy je litrem masła, sosu, albo tłuszczu. Dlatego dla wszystkich na diecie serdecznie polecamy.

Kliknij po więcej, na pewno cię zaciekawi

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Lidl jedną promocją ZMIAŻDŻYŁ konkurencję. Taniej nigdzie tego nie kupisz!
  2. Upadek wielkiej gwiazdy. Grzebie w śmietnikach, śpi na ulicy
  3. To nie żart! Ceny prądu wzrosną o 70%, wiemy kiedy

Nie wyrzucaj TEGO! Może ci się przydać...

źródło: wprost.pl

Zobacz również

Redaktor portalu Pikio.pl. Absolwent ratownictwa medycznego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Człowiek ciekawy świata, komentujący to, co go otacza.