Trucizna
Wikimedia Commons/Przykuta
Klaudia Bochenek - 19 Grudnia 2019

Jedno z wigilijnych dań może być silnie trujące. Złe przygotowanie niesie za sobą duże niebezpieczeństwo

Trucizna znajdująca się w jednym z wigilijnym dań, może przysporzyć nam kłopotów zdrowotnych. Wszystko przez jeden produkt - należy pilnować, by zaraz po jego ugotowaniu, trafił do żołądków wszystkich gości. Czas działa na jego niekorzyść.

Trucizna może znajdować się w jednym z 12 wigilijnych dań. Nie należy bać się spytać gospodyni, ile czasu potrawa stała na stole lub czy była odgrzewana - to kluczowe, by chronić siebie.

Trucizna czai się w jednym z dań. Należy bacznie uważać

Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się 12 dań. W przypadku sporych rodzin, jest ich nawet więcej. Tymczasem jedno z nich może nieść śmiertelne niebezpieczeństwo. Chodzi o ryż, który występuje w wielu potrawach goszczących co roku na naszych stołach, szczególnie, jeśli lubujemy się w przygotowywaniu świątecznej wieczerzy w duchu regionalnej kuchni. To właśnie ten składnik może być przyczyną mało przyjemnego i bolesnego otrucia.

Rodzina jest żegnana przez mieszkańcówPogrzeb rodzin ze Szczyrku. Przed kościołem wydarzyły się najbardziej poruszające scenyCzytaj dalej

Gotowanie ryżu w gotowej, plastikowej torebce ma przykre skutki dla naszego zdrowia, jednak to jeszcze nic. Ważniejsze jest dalsze użycie tego produktu. Najczęściej bywa tak, że ryż po ugotowaniu trzymamy w garnku lub misce, w temperaturze pokojowej z nadzieją na późniejsze odgrzanie i wykorzystanie. To ogromny błąd - im dłużej trzymamy ugotowany ryż w ciepłym miejscu, tym bardziej sobie szkodzimy. Bakterie namnażające się w środku kochają dodatnie temperatury.

Ryż potrafi porządnie "namieszać" w żołądku

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Czterej pancerni i piesSerial "Czterej pancerni i pies" był oszustwem? Po latach kłamstwo wyszło na jawCzytaj dalej

W rezultacie namnażające się bakterie są idealnym źródłem trucizny. Toksyny wytwarzające się w ciągle ciepłym i długo stojącym ryżu mogą - już potem, po zjedzeniu - spowodować wymioty, biegunkę i inne dolegliwości układu pokarmowego. Trucizną jest Bacillus cereus, bakteria, która rozwija się w odgrzewanym ryżu i długo stojącym, ciepłym produkcie.

Dzisiaj grzeje:

1. Wyciekły intymne informacje o Michale Szpaku. Fani już nigdy nie spojrzą na piosenkarza tak samo
2. Ostatecznie przegrał walkę z chorobą. Rodzina przekazała smutne wieści, nie żyje Bogdan Bujak

Spożycie trucizny powoduje, że pierwsze dolegliwości pojawiają się już po godzinie od wylądowania jedzenia w żołądku. Najczęściej nieprzyjemne objawy mijają po kilku godzinach. Poważne powikłania są rzadkością, lecz po co narażać swoje zdrowie?

- Wytwarzana przez bakterie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas "wykluwania" bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania - tłumaczy Kamila Zabłocka, dietetyk.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nagłaśniamy: Skandal w częstochowskim salonie dla psów. Fryzjer musi odpowiedzieć za swoje zachowanie
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Polki dostaną większe emerytury! Lada dzień wielkie podwyżki, wiemy o ile
  4. GIS bije na alarm! Konkretne jajka mogą być skażone, pod żadnym pozorem ich nie jedz i nie używaj do wypieków
  5. Genialny sposób babć na rozpadające się pierogi. Dzięki niemu zawsze będą idealne, teściowa będzie ci zazdrościć

PolacyPolacy nie mają pojęcia, po co jest dziura w zatyczce od długopisu. Prawdziwy powód może uratować Ci życie!Czytaj dalej

Źródło: ABC Zdrowie

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News