Mówią na nią "oszukana szarlotka". Jeden dodatek sprawia, że nie będziesz chciała powrócić do jabłek

Mówią na nią "oszukana szarlotka". Jeden dodatek sprawia, że nie będziesz chciała powrócić do jabłek Źródło: andreahamilton264 / pixabay

Szarlotka bez jabłek? Mało osób zdaje sobie sprawę, że w popularnym przepisie można zmienić jeden składnik, by cieszyć się niesamowitym smakiem. "Oszukana szarlotka" robi furorę w sieci, nic dziwnego, jej smak jest zachwycający. Bije na głowę klasyczną szarlotkę.

Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Wiele osób uważa ją za swoje ulubione ciasto. Połączenie jabłek i kruchego ciasta może zachwycać, ale tylko te osoby, które nie próbowały "oszukanej szarlotki". Jeden z najbardziej znanych przepisów na ciasto został odświeżony, wystarczy zamienić jeden składnik, by całkowicie odmienić smak szarlotki. 

Szarlotka bez jabłek - lista składników

Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 18% 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 1,2 kg rabarbaru (łodygi)
  • 1 duże jabłko
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej według uznania i w zależności od kwasowości rabarbaru)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 łyżka soku z cytryny.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Szarlotka jest banalnie prosta w przygotowaniu

Przygotowanie szarlotki rozpocznij od połączenia wszystkich składników na kruche ciasto. Umieść je w misce i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej. Owiń je folią i włóż do zamrażarki. W czasie, kiedy ciasto będzie się mrozić, przygotuj nadzienie. 

Zacznij je przygotowywać od oczyszczenia rabarbaru i pokrojenia go w centymetrowe kostki. Zasyp go cukrem i odstaw na pół godziny. Po upływie tego czasu przenieś rabarbar do garnka i smaż, aż rabarbar się rozpadnie. Odsącz na durszlaku rabarbar z nadmiaru wody, dodaj do niego starte na tarce jabłko, sok z cytryny oraz galaretkę w proszku. 

Dzisiaj grzeje: 1. Niestety, Kasia Cichopek i jej mąż potwierdzili, nie ma już szans na powrót. Zakończyli wspólną przygodę, teraz chcą się zająć swoim życiem. Nie wezmą udziału w "Tańcu z gwiazdami"

2. Śmiertelny wypadek na Podkarpaciu. Rozpędzone auto wjechało w nastolatki

Blaszkę, w której będziesz piec ciasto, wyłóż papierem do pieczenia. Większą część cista zetrzyj na tarce i lekko ugnieć, Na ciasto nałóż nadzienie, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta lub ułóż w paski, jak zostało to przedstawione na zdjęciu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny. Po upływie tego czasu ostudź ciasto i obsyp cukrem pudrem. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Dostał paragon w knajpie i zbladł. Właśnie dzieje się niewyobrażalne nad morzem, ceny zwalają z nóg
  2. Kompromitacja Legii Warszawa. Błąd bramkarza odebrał nam mowę, interwencja rodem z okręgówki (WIDEO)
  3. Przyjaciel Martyniuków ujawnił mediom wstrząsające fakty. Będzie rozwód, już nie ma odwrotu. Zenek cały czas jeździ do młodziutkiej żony syna, by wspierać ją w trudnych chwilach
  4. 27-latek nie zatrzymał się do kontroli policyjnej, teraz nie żyje. Porażające szczegóły
  5. Kupiła nowe buty, mąż chciał zobaczyć paragon. Powód nie mieści się w głowie
  6. Na zdjęciu ukryta jest panda. Najlepsi widzą ją już po 20 sekundach, reszta szybko się poddaje

źródło: gotujmypl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News