Syrop z cebuli działa cuda! Mało kto wie jak go dobrze przygotować

Syrop z cebuli działa cuda! Mało kto wie jak go dobrze przygotować Źródło: pixabay.com

Syrop z cebuli jest jednym z najbardziej kultowych lekarstw, które można zaliczyć do domowych sposobów na walkę z przeróżnymi dolegliwościami. Należy jednak pamiętać, że takie specyfiki wymagają odpowiedniego przygotowania. Kilka prostych zasad pozwoli na przygotowanie go w taki sposób, żeby osiągnął pełnie swojego działania.

Syrop z cebuli nie należy do najsmaczniejszych specyfików, ale na pewno nie można odebrać mu skuteczności w zwalczaniu przeziębienia. Podobnie jak inne domowe sposoby na chorobę przeżywa on od kilku lat swoisty renesans. Moda na bycie "eko" przywróciła do łask wiele tzw. babcinych sposobów na przeziębienie.

Syrop z cebuli lekiem na przeziębienie

Syrop z cebuli jest mieszanką bardzo słodką, w której obok siebie można znaleźć zarówno miód, jak i czosnek czy cytrynę. Mało osób tak naprawdę wie, z czego biorą się lecznicze właściwości tej mieszanki. Cebula i czosnek są bardzo bogate w fitoncydy, czyli substancje potrafiące zahamować rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów. Tak się składa, że w obydwu tych warzywach odpowiadają one również za ich nieprzyjemny, siarczysty zapach. Wartością dodaną jest duża zawartość witaminy C w cebuli, oraz jej bogactwo w inne witaminy z grupy B, E, K i A. Wypada również wspomnieć, że znajdziemy w niej sole wapnia, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Właśnie dzięki tak wielkiemu bogactwu syrop z cebuli potrafi bardzo skutecznie zwalczyć przeziębienie i kaszel. Dodatkowo można go również stosować już po chorobie w celu wzmocnienia swojej odporności. Do poprawnego przygotowania syropu niezbędne jest uzyskanie soku z cebuli, do czego najlepiej posłużyć się sokowirówką. Wyciśnięty sok powinien być zmieszany z dokładnie taką samą ilością miodu. Alternatywnie, można posiekać trzy bądź cztery cebule i zalać je kilkoma łyżkami miodu, po czym pozostawić wszystko w zamkniętym słoiku na mniej więcej 24 godziny. Po odczekaniu takiego czasu wystarczy całość przecedzić przy użyciu sitka.



DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ Trzecim możliwym sposobem jest rozdrobnienie cebuli i zasypanie jej cukrem, tak aby sama puściła w końcu soki. Jednak lepiej decydować się na użycie miodu, gdyż posiada on właściwości przeciwzapalne i wzmacniające.

Syrop tylko z rozdrobnionej cebuli

Niezależnie od obranego sposobu należy przede wszystkim pamiętać o tym, że cebula powinna być jak najbardziej rozdrobniona. Dzięki temu uda nam się wydobyć z niej maksimum korzystnych substancji. Dlatego też, odpowiednia cebula na syrop powinna być bardzo świeża, jędrna i nie powinna mieć widocznych uszkodzeń świadczących o zmniejszonej zawartości pożądanych składników. Nie bez znaczenie jest również odpowiednie dawkowanie wcześniej przygotowanej mieszanki. Zaleca się przyjmowanie jej trzy razy dziennie po jednej łyżce. Gotowy syrop z cebuli należy trzymać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie od daty przygotowania.
ZOBACZ TAKŻE
  1. Zabrakło jej paliwa, szukała stacji. Nagle bezdomny kazał jej się zamknąć i nie wychodzić 
  2. Popularne piwa powodują raka! Unikajcie ich jak ognia 
  3. Jaką sukienkę wybrać do figury Kielich? Nogi to twój atut
  4. Chodzisz wieczorami na spacery z psem? Musisz na to bardzo uważać!
  5. Ujawniono właśnie mroczny sekret Wiśniewskiego! Fani są w totalnym szoku 
Następny artykuł