Niezwykły przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w jedynie dwóch składnikach

Niezwykły przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w jedynie dwóch składnikach Źródło: pixabay.com webar4i

Obłędne schabowe przygotujesz w zaledwie kilka minut. Potrzebujesz dosłownie paru produktów, w tym dwóch sekretnych składników, które odpowiadają za ten nieziemski smak. Posmakują całej twojej rodzinie.

Kotlety schabowe to, zaraz obok rosołu i pierogów, znak rozpoznawczy polskiej kuchni. Trudno znaleźć bardziej charakterystyczne danie, tym bardziej, że jest ono przygotowywane od lat, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Receptury różnią się drobnymi szczegółami, ale lista składników pozostaje zazwyczaj niezmienna. Jeżeli szukasz więc schabowych, które na nowo zachwycą twoje kubki smakowe, koniecznie skorzystaj z tego przepisu. 

Przepis na najlepsze schabowe. Wystarczy dodać do nich dwa sekretne składniki 

Prezentowana przez portal Smakosze.pl receptura to absolutny hit polskiej kuchni. Przygotowane w taki sposób zasmakują każdemu, a co ważniejsze, doskonale wpasują się do wszystkich dodatków - surówek, sałatek, ziemniaków czy nawet warzyw gotowanych na parze. Jest to receptura opracowana przez samą Magdę Gessler, a do tego jest banalnie prosta. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Lista składników na najlepsze kotlety schabowe:

  • 0,5 kg schabu,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Kluczem do sukcesu jest mleko i rozmaryn - zapewnią ci głębię smaku i delikatność mięsa. 

Dzisiaj grzeje: 1. Ministerstwo Zdrowia właśnie podjęło decyzję. Zmienią się znacząco zasady

2. Kołatanie serca może zwiastować niebezpieczne choroby. Nie wolno go lekceważyć

Sposób przygotowania 

Pracę zacznij od pokrojenia schabu na grube plastry (powinny wyjść 4 kotlety), a następnie rozbij każdy kawałek tłuczkiem. Cebulę pokrój w piórka. W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian mięso, cebulę i rozmaryn. Całość zalej mlekiem i przykryj górną częścią naczynia. Wstaw do lodówki na 3 godzin, a po tym czasie wyjmij mięso z zalewy i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w panierce - najpierw w mące, później w roztrzepanym z wodą jajku, a na końcu w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zasypiasz i niespodziewanie czujesz drgnięcie? Organizm wysyła ci ważny znak, musisz unikać spożywania 1 produktu, konsekwencje mogą być opłakane
  2. Koledzy z szatni dokuczają Jakubowi Błaszczykowskiemu. Wymyślili mu specjalny pseudonim
  3. Zrobili dziewczynce pamiątkowe zdjęcie z urodzin. Dopiero później zauważyli przerażający szczegół w tle
  4. 90-latka weszła na scenę Mam talent, ale nikt nie wiedział, co zaraz zrobi. Publiczność nie wytrzymała, wszyscy zaczęli krzyczeć
  5. Który z lodów jest prawdziwy? Odpowiedź jest trudniejsza niż się wydaje, tylko drobny szczegół zdradza prawdę
  6. Nie mieści się w głowie, co właśnie zrobił Andrzej Duda. Tysiące Polaków nigdy mu nie zapomną

Źródło: Smakosze

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News