Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw jest hitem wśród gospodyń, prawdziwa eksplozja smaku. Rewelacyjny przepis na święta

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw jest hitem wśród gospodyń, prawdziwa eksplozja smaku. Rewelacyjny przepis na święta Źródło: YouTube

Sałatka jarzynowa to królowa imprez, której przez dziesięciolecia absolutnie nikt i nic nie było w stanie zdetronizować. Polskie gospodynie nie wyobrażają sobie, że miałoby jej zabraknąć na świątecznym stole. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto spróbować innowacyjnego przepisu.

Sałatka jarzynowa niejedno ma imię. Można ją zaserwować np. w wersji wegańskiej, czyli bez jajek i majonezu, chociaż niektórzy twierdzą, że bez tego składnika to danie zupełnie traci pierwotny smak. Wtedy warto doprawić ją solą czarną, która jest koloru różowego - dzięki sporej zawartości związków siarki ma wybitnie jajeczny smak. Zwykły majonez można także zastąpić majonezem na bazie mleka sojowego.

Tak naprawdę każdy dom ma swoją tajemnicę tej najpopularniejszej polskiej sałatki. My zgodnie twierdzimy, że najlepszą jej odsłoną jest ta z pieczonymi warzywami. 

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami 

Aby przygotować sałatkę, potrzebujemy następujących składników: 4 marchewek, 1 dużej pietruszki, połowy średniego selera, 5 średnich ziemniaków, 2 puszek konserwowego groszku, 3 średnich kiszonych ogórków, 1 dużego jabłka, 1 sporej cebuli, 10 marynowanych grzybków, 1 łyżki musztardy, soli do smaku (można skorzystać z wersji czarnej), szczypty pieprzu oraz 3 łyżek posiekanej natki pietruszki. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Sposób przygotowania królowej imprez

Na początku starannie umyte i osuszone marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do temperatury 210 stopni Celsjusza. O warzywach zapominamy na 1,5 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmujemy je i studzimy.

Następnie wszystkie te składniki kroimy w drobną kostkę - sprawa jest prosta, ale niezwykle czasochłonna, dlatego warto zintegrować przy stole pozostałych członków rodziny. Do pokrojonych już warzyw dodajemy groszek, musztardę, doprawiamy solą i pieprzą do smaku oraz wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. 

Dzisiaj grzeje: 1. Mąż zaraz po ślubie przestał się odzywać do żony. Dopiero po 20 latach przemówił i wyjawił powód milczenia
2. Tragiczne wiadomości z samego rana, nie żyje 18 osób. Do sieci trafiło piorunujące nagranie z wybuchem wulkanu w Nowej Zelandii

Odstawiamy sałatkę na jeden dzień, żeby miała okazję się schłodzić i poddała się słynnemu, tajemniczemu procesowi "przegryzienia".

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler ostrzega przed jajami tasiemca w popularnym daniu wigilijnym. Lepiej o tym wiedzieć i się przygotować
  2. 500 plus już nie w formie pieniędzy dawanych do ręki. W 2020 szykują się olbrzymie zmiany
  3. Godlewska nie ma litości, nagrała kolejną kolędę. Tym razem jej strój przyćmił nawet umiejętności wokalne
  4. Przez 20 lat zbierał drobniaki, uzbierał ogromną sumę. Wiadomo, co za nie kupił, szczęka opada
  5. Kuba Wojewódzki ujawnił nieznany fakt z życia Anny Przybylskiej. Pokazał, jaka była naprawdę

Źródło: weganon.pl 

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News