Dwoma składnikami odmienisz swoją sałatkę na święta. Rodzina będzie wniebowzięta, tak dobra nie była jeszcze nigdy

Dwoma składnikami odmienisz swoją sałatkę na święta. Rodzina będzie wniebowzięta, tak dobra nie była jeszcze nigdy Źródło: youtube/e-PrzepisyKulinarne

Sałatka to jeden z wielu podstawowych elementów świątecznego stołu. Z racji dawnej tradycji, podczas Wigilii spożywa się głównie ryby, popularnym składnikiem potraw są śledzie.

Ta sałatka śledziowa dzięki dwóm składnikom powali gości przy wigilijnym stole. Półmisek z tą potrawą wyróżni się wśród innych, choćby dzięki warstwom, dzięki czemu będzie nie tylko dobrze smakowała, ale również apetycznie wyglądała. Do tego wcale nie jest trudna do zrobienia.

Świąteczna sałatka, która wprawi gości w zachwyt

Do zrobienia sałatki będziemy potrzebowali cztery jajka, 6 łyżek majonezu, dwa średniej wielkości buraki, pęczek szczypiorku, oraz śledzie typu matias w płatach. Kluczowym elementami smaku będą właśnie buraczki oraz ten konkretny gatunek śledzi. Do tego przyda nam się folia aluminiowa oraz tarka. 

Zaczynamy od zawinięcia buraków w folię aluminiową. Później wstawiamy je tak do piekarnika, który wcześniej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez od 45 minut, do godziny. Po upieczeniu studzimy je i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

Ostatni etap, po którym sałatka może stanąć na stole

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie odsączamy i suszymy śledzie na papierowym ręczniku, tak aby wchłonął nadmiar oleju. Później kroimy je w kostkę. Tak samo robimy z jajkami, które również siekamy w kostkę. Kolejnym krokiem jest ułożenie już pokrojonej ryby na dnie miski na sałatkę. Później robimy warstwę, kładąc na nie dwie łyżki majonezu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Syn brutalnie gwałcił matkę. Zgotował jej piekło, nie czuje się winny
2. Tomasz Lis pilnie przewieziony do szpitala, jego stan jest poważny. Wylądował na oddziale intensywnej terapii

Następna warstwa to buraki, które niedawno ścieraliśmy. Wykładamy nimi warstwę i znowu pokrywamy majonezem. Na to kładziemy pokrojone jajka i po raz kolejny majonez. Później w miarę możliwości równomiernie rozsmarowujemy i posypujemy szczypiorkiem, który siekamy na drobno. Podając sałatkę, warto pamiętać, aby była lekko schłodzona. Najlepiej będzie smakować e połączeniu ze świeżym pieczywem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nowe informacje ws. Tomasza Lisa. "Jego stan jest ciężki"
  2. Biedronka ogłasza nowe godziny. Ważne zmiany dla klientów
  3. Nie żyje 14-letnia gwiazda. Chłopiec zagrał w słynnym serialu
  4. Sytuacja wygląda bardzo groźnie. Ogromna awaria w centrum Polski
  5. Przełomowe informacje, Agnieszka Woźniak Starak przerywa milczenie. Zrobiła relacje na żywo

Źródło: Przepisy PL

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News