Przepis na idealny rosół jak u babci sprawi, że domownicy na nowo pokochają tę zupę. Sekretne składniki dodają mu wyjątkowego smaku

Przepis na idealny rosół jak u babci sprawi, że domownicy na nowo pokochają tę zupę. Sekretne składniki dodają mu wyjątkowego smaku Źródło: pixabay/eloneo

Chyba każdy Polak jadł kiedyś rosół. Choć ta zupa jest niezwykle popularna i z pozoru łatwa, bez kupionego w sklepie bulionu nie jest wcale taka prosta do przyrządzenia. Jednak z ty przepisem wyjdzie jak ten gotowany przez babcię.

Wbrew pozorom nie jest łatwo ugotować dobry rosół. Często próby zrobienia go bez gotowego bulionu w kostce i doświadczenia kończą się mało wyrazistym, wodnistym smakiem. Dzięki temu przepisowi zupa wyjdzie zawsze niemal idealna.

Aby zrobić idealny rosół, musimy mieć dużo cierpliwości

Najpierw musimy przygotować składniki, a tych jest sporo. Potrzebny będzie nam kurczak, ważący około 2 kilogramów, 200 gramów wołowiny, 3 litry zimnej wody, łyżka soli, 2-3 cebule, pietruszka, łodyga selera naciowego, pół selera, 3 marchewki, zielona część pora, kawałek liścia kapusty, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, 4 całe ziarna pieprzu, 4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego.

Trzeba się również zaopatrzyć w cierpliwość, bo idealny rosół musi się naprawdę długo gotować. Ważne jest, aby przyrządzać go bez pośpiechu na dużym ogniu. Dzięki spokojnemu postępowaniu będziemy mieli pewność, że nie będzie wodnisty w smaku.

Rosół jak u babci, prosta receptura

Najpierw nalewamy 3 litry wody do garnka, w którym na początku umieszczamy samo przygotowane mięso. Później zaczynamy je gotować, dodając do wody sól. Gdy woda z mięsem się zagotuje, zbieramy łyżką z cedzakiem pływającą zawiesinę i zmniejszamy ogień, żeby zupa powoli bulgotała.

W czasie kiedy gotuje się wywar, zajmujemy się przygotowaniem warzyw. Musimy opalić cebulę na palniku. Pamiętajmy, aby stosować proporcję jednej cebuli do jednego litra wody w rosole. Później obieramy selera, pietruszkę i marchewkę. Kapusta, por i natka powinna być z kolei dokładnie wypłukana.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Gdy mięso gotuje się przez 40 minut, dodajemy do wywaru warzywa, mogą być pokrojone lub całe. Następnie przyprawiamy je zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem. Następnie czeka nas żmudny proces gotowania na małym ogniu przez blisko dwie godziny na małym ogniu. Nie przykrywamy garnka, a mięso po dwóch godzinach powinno być miękkie.

Dzisiaj grzeje: 1. Z OSTATNIEJ CHWILI: Nie żyje słynny aktor. Tragiczny wypadek, miał 35 lat
2. Edyta Górniak dostała SMS-a i osunęła się na ziemię. Treść o śmiertelnym wypadku zmroziła gwiazdę

Rosół powinien być gotowy, jeśli jednak wymaga doprawienia, możemy zrobić to już na talerzu. Wywarem zalewamy wcześniej wyłożone na talerz kluski, możemy dorzucić do misek również trochę mięsa z garnka. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lelum.pl: Portal dla nowoczesnych kobiet. Kto jest redaktorem naczelnym?
  2. Antyfake - największy portal fact-checkingowy. Jego misja i najważniejsze informacje
  3. Albert Wójcik: kim jest? Młody biznesmen i miłośnik zwierząt
  4. Olbrychski ujawnił, co Maria Kaczyńska uważała o swoim szwagrze
  5. ZUS masowo rozsyła listy. Jeśli go nie odbierzesz, będziesz mieć OGROMNE problemy

Źródło: Smaker PL

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News