Nasze babcie i prababcie dodawały go do rosołu, później wszyscy zapomnieli o ważnym składniku. Ma niewyobrażalne właściwości

Nasze babcie i prababcie dodawały go do rosołu, później wszyscy zapomnieli o ważnym składniku. Ma niewyobrażalne właściwości Źródło: Wikimedia Commons/MOs810

Rosół przygotowujemy zgodnie z przepisem przekazanym nam przez mamy lub znalezionym w internecie. Sporo osób jednak nie wie, że nasze babcie stosowały jeszcze jeden sekretny, zapomniany dziś składnik.

Kiedyś rosół bez tego składnika był niekompletny. Jednak lata mijały i pojawiły się jego równie łatwo dostępne zamienniki, przez co został przez wiele osób zapomniany. Dziś mało kto przygotowuje wywar z jego dodatkiem, a to błąd, bo ma on niesamowite właściwości.

Kiedyś rosół nie mógł się obejść bez tej przyprawy. Dzisiaj o niej zapomniano

Chodzi o bluszczyk kurdybanek, który obecnie bardzo często zastępowany jest przez natkę pietruszki. Niegdyś był popularną przyprawą, która wzbogacała smak zup, w tym właśnie rosołu. Odznacza się on nie tylko walorami smakowymi, ale także właściwościami leczniczymi. Dodanie go do zupy na pewno nie zaszkodzi, a może nam pomóc.

Co ciekawe w różnych regionach Polski możemy spotkać ją pod różnymi nazwami. Dlatego nie warto się zrażać, jeśli nie możemy jej znaleźć, być może w naszej okolicy był znany pod inna nazwą. Oprócz kurdybanka nazywano go obłożnikiem, płożnikiem, kondratkiem, bluszczakiem, kumdranem, kudroniem czy nawet kocimordą. W XIX wieku była to jedna z popularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Świetnie sprawdzał się z rosołem oraz z daniami na bazie ziemniaków.

Niesamowite właściwości zapomnianej przyprawy

Przez lata roślinę stosowano w medycynie. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, witaminy C, prowitaminy A, kwasów fenolowych i wielu innych cennych składników, miał fantastyczny wpływ na zdrowie. Napary z tej rośliny poprawiają apetyt i regulują przepływ żółci. Mają także działanie przeciwzapalne oraz pomagają w regeneracji błony śluzowej przewodu pokarmowego.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Ponadto świetnie się sprawdza w leczeniu wątroby oraz poprawianiu metabolizmu. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, często była stosowana do płukania gardła oraz jamy ustnej. Można nią przemywać rany, owrzodzenia i poparzenia, zbawiennie działa też na skórę trądzikową.

Dzisiaj grzeje: 1. Ewa Sałacka zmarła tragicznie, osierociła 12-letnią córkę. Latami opłakiwała mamę, dziś to dorosła, piękna kobieta
2. Z ostatniej chwili: NFZ i resort zdrowia wydały oficjalne komunikaty ws. 2019-nCoV. Każdy Polak musi je poznać

Bluszczyk kurdybanek można spożywać w postaci świeżych liści (kwitnie w kwietniu i maju), a po ususzeniu może być świetną przyprawą. Roślina daje intensywny aromat i ma korzenny smak i świetnie się sprawdzi jako przyprawa do rosołu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. 40-letni pacjent wyskoczył ze szpitalnego okna. Wszystko wydarzyło się na oczach pielęgniarki
  2. Nie żyje legenda światowej piłki. Dwukrotnie zagrał w finale mundialu
  3. Nagła wiadomość dot. ciąży Małgorzaty Rozenek obiegła media. Menadżer gwiazdy potwierdza doniesienia medialne
  4. Andrzej Grabowski przełamał cisze w związku ze śmiercią bliskiej osoby. Aż chce się płakać
  5. IMGW pilnie ogłosiło żółty alarm dla 3 województw. Nagle stanie się niebezpiecznie, konieczna maksymalna ostrożność

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News