Większość Polaków przygotowuje mięso na rosół w jeden sposób. Ogromny błąd, specjaliści ostrzegają - może dojść do poważnego zakażenia

Większość Polaków przygotowuje mięso na rosół w jeden sposób. Ogromny błąd, specjaliści ostrzegają - może dojść do poważnego zakażenia Źródło: youtube.com Tomek Lach

Rosół w niedzielę to w Polsce już utarta tradycja. Okazuje się jednak, że większość Polaków źle przygotowuje mięso, które ma znaleźć się w zupie. Może przez to dojść do poważnego zakażenia.

Rosół - aromatyczny, esencjonalny, tłusty i pyszny. Bez niego trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad. Niewiele osób jednak wie, że zanim mięso trafi na talerze, jest przygotowywane w sposób skutkujący później problemami żołądkowymi. Zakażenie murowane.

Jak prawidłowo przygotować mięso na rosół?

Mięso przeznaczone na rosół, zanim zostanie wrzucone do garnka z wodą, jest dokładnie płukane pod bieżącą wodą. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności apeluje, by skończyć z takim sposobem mycia kurczaka. Przygotowując w taki sposób mięso, rozpryskujemy wodę, którą potem mało kto ściera, a praktycznie nikt nie odkaża blatów po tej czynności - w końcu to tylko woda.

Owszem, to tylko woda, jednak zanieczyszczona już bakteriami z kurczaka. Campylobacter to bakterie, które w samej Wielkiej Brytanii doprowadziły do 73 tysięcy przypadków zakażenia. Aby bezpiecznie przygotować mięso, należy napełnić miskę zimną wodą i włożyć do niej mięso. Czynność powtórzyć kilka razy. Ryzyko, że zachlapiemy blat, suszarkę, ścierki, szafki, gąbki, a nawet siebie jest minimalne. Bakterie też nie mają szans, aby nadal żyć na powierzchni niektórych kuchennych elementów. Trzeba pamiętać, że Campylobacter z łatwością atakuje organizm człowieka - radzi sobie z tym lepiej, niż Salmonella.

Kampylobakterioza to wróg ludzkiego organizmu

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Bakterie Campylobacter mogą zaatakować nasz organizm na skutek zjedzenia niedogotowanego lub nieświeżego mięsa, a także przez niedostateczną higienę. W łatwy sposób można przenosić bakterie z produktu na produkt, nawet o tym nie wiedząc. Jak objawia się kampylobakterioza?

Dzisiaj grzeje: 1. Nieoczekiwany obrót spraw, Jacek Kurski na wylocie z TVP. Wiadomo, kto go zastąpi
2. Nie żyje prawdziwa legenda. Polka była niedoścignionym wzorem, wielka strata

Powinny zaniepokoić nas ostre bóle brzucha, gorączka i biegunka, w której można dostrzec nawet ślady krwi. Niewinne zatrucie może trwać kilka dni, może też skończyć się w szpitalu, a nieleczone wywoła tak przykre konsekwencje jak np. zmiany w stawach czy okresowe porażenie mięśni szkieletowych. Zatrucie jest też niezwykle niebezpieczne dla osób przewlekle chorych - tyczy się to cukrzyków oraz osób chorych na miażdżycę i tych z problemami wątrobowymi.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Dzień Kobiet w jej stylu. Co sprawi kobietom prawdziwą przyjemność?
  2. Operacja na otwartym sercu, poważny stan. Niepokojące doniesienia o Tomaszu Stockingerze
  3. Robert Lewandowski podzielił się wzruszającym zdjęciem z córką. Mała Klara rośnie jak na drożdżach (FOTO)
  4. Kot budził właściciela głośnym miauczeniem. Mężczyzna wymyślił niewiarygodną zemstę, wszystko się nagrało
  5. Niemal każda osoba popełnia fatalny błąd podczas prania ręczników. Wystarczy jeden trik, by ciągle były miękkie i puszyste
  6. Brat Magdy Gessler pokazał, w jakich warunkach mieszka. Trudno się nadziwić
  7. Wbiła łodygę róży w ziemniaka i posadziła. Oniemiała widząc co wyrosło po 7 dniach

Źródło: Fakt

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News