Dolewasz wody do rosołu? Pamiętaj o jednej rzeczy, karygodny błąd może zmienić wszystko

Dolewasz wody do rosołu? Pamiętaj o jednej rzeczy, karygodny błąd może zmienić wszystko Źródło: Artgrid Up North Studio

Niewiele rzeczy potrafi tak poprawić humor jak domowy rosół. W końcu wszyscy zachowaliśmy w pamięci pyszny smak zupy podawanej nam przez rodziców i babcie. Jednak czasem, gdy chcemy odtworzyć ten aromat, nie zawsze nam się udaje. Dotyczy to również klarowności wywaru. Na szczęście jest na to kilka sposób. Należy też pamiętać, aby nie popełnić karygodnych błędów.

Chociaż rosół jest zupą dobrze znaną w całej Polsce i z pewnością każdy jadł ją przynajmniej raz w życiu, jej przygotowanie nie jest takie łatwe. Zwłaszcza jeśli chcemy wydobyć z wywaru pełny aromat. Bez względu na to z jakiego przepisu korzystamy, powinniśmy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, których łamać nie wolno, jeśli nasza zupa ma być smaczna.

To, co należy mieć na uwadze, robiąc domowy rosół, podaje portal Garneczki.pl. Na stronie serwisu znalazła się lista czterech zasad, które trzeba przestrzegać podczas robienia wywaru. Jeśli uważnie je prześledzicie i zapamiętacie, nie powinniście mieć problemu z tym, by uzyskać głęboki aromat oraz odpowiednią klarowność zupy. Zachęcamy was do zapoznania się z tą listą. Niedawno pisaliśmy też o niezwykłym składniku, który wydobędzie z waszej zupy wszystko co najlepsze.

Cztery zasady, których powinniśmy przestrzegać, gotując rosół

Przygotowując rosół, mięso musimy zalewać tylko zimną wodą. Jeśli wrzucimy mięso i warzywa do gotującej się wody, nie wydobędziemy z nich pełnego aromatu. Ich smak zamknie się wewnątrz, ponieważ produkty uwalniają go tylko w trakcie równomiernego podgrzewania. Dlatego warto pamiętać, by już na początku nie zepsuć naszej zupy, w której mięso jest przecież  jej podstawą.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jeśli mamy w planach rosół, pamiętajmy, aby wyciągnąć mięso z zamrażarki odpowiednio wcześniej. To bardzo ważne, aby było całkowicie rozmrożone. Wrzucenie do garnka zamrożonego mięsa może skutkować pojawieniem się wielu zanieczyszczeń w wywarze. Tzw. szumowiny możemy wyławiać specjalną cedzakową łyżką. Trzecia zasada dotyczy czasu gotowania. Na pewno pamiętacie, że wasze babcie nie spieszyły się z gotowaniem.

Dzisiaj grzeje: 1. Rząd w ostatniej chwili wprowadził ważne zmiany. Cofnięto wiele zakazów

2. Pilne: mogą zostać wprowadzone restrykcje w poruszaniu się? Zaskakujące słowa Szumowskiego

Dlatego, jeśli chcecie zrobić aromatyczny rosół, nie możecie się spieszyć. Dobry wywar wymaga minimum 3-4 godzin gotowania się na małym ogniu. Niestety tej zupy nie da się przyrządzić w godzinę czy dwie. Pewne dania wymagają od nas dużo więcej czasu. Najlepiej więc zaplanować sobie rosół na weekend. Ostatnia zasada także dotyczy wody. Jeśli dolewamy ją w trakcie gotowania do garnka, pamiętajmy, aby był to wrzątek. Uzupełnianie zawartości garnka wodą z kranu to karygodny błąd.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tragiczna śmierć 1,5-letniego chłopca z Otwocka. Wystarczyła chwila nieuwagi
  2. Polacy zamarli. Władze przekazały klubom wieści, których wszyscy się obawiali, podejrzenie wirusa u gwiazd
  3. Mama Kacperka nie mogła dłużej ukrywać prawdy. Wiadomo już, co wydarzyło się tuż przed zaginięciem chłopca
  4. Dramat w rodzinie Donalda Tuska. Córka byłego premiera przekazała smutną wiadomość
  5. Zwrot akcji ws. córki Kasi Kowalskiej. Ujawniono, w jakim naprawdę jest stanie
  6. Znowu ktoś się pomylił? Dzisiaj w Biedronce szynka i kiełbasa po 1 zł, mięso mielone 3 zł, niewyobrażalne

źródło: Garneczki.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News