Co zrobić z resztką rosołu? Bajecznie prosty i smaczny przepis na przysmak profesjonalnych kucharzy, który zachwyci każdego

Co zrobić z resztką rosołu? Bajecznie prosty i smaczny przepis na przysmak profesjonalnych kucharzy, który zachwyci każdego Źródło: youtube

Rosół gościł dzisiaj na stole przy okazji niedzielnego obiadu? Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj resztek zupy, możesz je wykorzystać w wyśmienitym przepisie. Profesjonalni kucharze zdradzają przepis, który zachwyci każdego.

Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup, które spożywają Polacy przy okazji niedzielnych obiadów lub  weekendowych spotkań. Jeżeli w twoje kuchni gościła dziś ta zupa, wykorzystaj resztki, by stworzyć fantastyczny przysmak. Zamiast wyrzucać niedojedzony rosół, możesz go przekształcić w bajecznie prosty pasztet, który podbija serca internautów. Tak świetnego przepisu dawno nie było. 

Rosół na obiad, pasztet na kolację. Banalnie prosty i szybki przepis

Kiedy po obiedzie zostaną ci resztki rosołu możesz je śmiało wykorzystać do stworzenia pasztetu, który rozpieszcza podniebienia. Przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, wykonanie pasztetu nie zajmuje więcej niż 20 minut, a po upieczeniu będzie gotowy do tego, aby zjeść go na ciepło na kolację.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Rosół jako podstawa plus kilka niezbędnych składników. Jak przygotować pasztet?

Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować:

  • do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu
  • 3 średnie surowe jajka
  • duży pęczek cienkiego szczypiorku
  • 4 pełne łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 

Możesz także przygotować plasterki pomidora, oliwę, czarnuszkę lub gruboziarnistą sól, którymi ozdobisz wierzch dania. Przygotowanie pasztetu zacznij od wyłowienia z zupy mięsa, oddziel je od skóry i kości, a następnie zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami, które pływały w rosole. Dodaj do tego surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy, a na koniec posiekany szczypiorek. Dodatkowo można zalać wszystko 1/4 szklanki rosołu.

Masę dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki. Na wierzchu dania ułóż dodatki i wstaw do nagrzanego na 180 stopniu piekarnika. Po upływie 90 minut pasztet będzie gotowy, a rosół nie zostanie zmarnowany. 

Dzisiaj grzeje: 1. Stan kryzysowy w dwóch krajach. Poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego

2. Nagle rozległy się strzały, ktoś otworzył ogień do polskich harcerzy. Dramat na obozie, trwa akcja służb

Pasztet można jeść na ciepło i zimno. Po wystygnięciu przechowuj go w lodówce, by dłużej zachował świeżość. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnił druzgocące zdjęcia jedzenia z Biedronki. Widać co wycieka, potraktowali go strasznie
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Biednej dziewczyny nie było stać na suknię na studniówkę. Jej kolega własnoręcznie uszył jej kreacje, powalający widok
  4. Pies nie znosił kąpieli. Pewnego dnia właściciele zajrzeli do łazienki i zdębieli, zobaczyli, co robił z dziećmi
  5. Wielki smutek, tragedia podczas nabożeństwa. 20 osób nie żyje, 16 jest poważnie rannych

źródło: aniagotuje

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News