Genialny trik, aby ogórki kiszone były chrupkie i odpowiednio twarde. Trzeba dodać jeden składnik, o którym mało kto pamięta

Genialny trik, aby ogórki kiszone były chrupkie i odpowiednio twarde. Trzeba dodać jeden składnik, o którym mało kto pamięta Źródło: pixabay.com kasjanf

Przetwory wykonane według wskazówek przez długi czas mogą cieszyć nasze podniebienia. Trzymane w chłodnym i ciemnym miejscu, dostępne od ręki, są urozmaiceniem obiadów i deserów. Dziś zajmiemy się ogórkami kiszonymi. Jak sprawić, by były niebiańsko chrupiące?

Przetwory najchętniej przygotowywane przez gospodynie to nie tylko kompoty i dżemy, ale też ogórki kiszone. Wiele gospodyń martwi się, jak sprawić, by po otwarciu słoika zawsze były chrupkie.

Przetwory powinny być przygotowywane z uwagą

Ogórki kiszone należą do najczęściej wykonywanych domowych przetworów. Przygotowane własnymi rękoma nie umywają się nawet do ich kupnych odpowiedników ze słoików. Są idealne do obiadu, na kanapkę, do sałatki, jako dodatek imprezowy, a nawet do pochrupania przed telewizorem. No właśnie - wiele gospodyń skarży się na to, że ogórki w ogóle lub nie zawsze wychodzą im chrupkie i odpowiednio twarde. Sekret tkwi w jednym kluczowym dodatku.

Ogórki, z których robimy przetwory, powinny być jędrne, twarde, ciemnozielone i najlepiej podobnej wielkości. Nie mogą być uszkodzone ani miękkie. Przed wsadzeniem do słoików moczymy je całą noc w zimnej wodzie, by pozbyć się resztek zanieczyszczeń, piachu i nawozów. Ogórki idealnie czują się w towarzystwie oczywiście chrzanu, kopru i czosnku. Jednak doświadczone gospodynie nie zapominają o dodaniu liściu dębu, porzeczki lub wiśni.

Liście sprawią, że ogórki będą chrupkie. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Liście z wyżej wymienionych drzew lub krzewu zapewnią odpowiednią chrupkość, a także twardość ogórków. Zdania są jednak podzielone - niektóre panie nie widzą różnicy, jednak większości z nich potwierdza, że umieszczanie liści poprawia "kondycję" gotowych przetworów. Koper wsadzamy w całości z baldachimami, chrzan kroimy w słupki, a czosnek możemy umieścić w słoiku nawet w skórce. Niektórzy lekko nacinają ząbki, by wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu.

Dzisiaj grzeje: 1. Wielu Polaków pogrążonych w żałobie. W tragicznym wypadku zginął 25-letni Dominik

2. Nie żyje gwiazdor „Klanu” i mąż znanej aktorki. Pogrążona w żałobie żona poinformowała o śmierci

Składniki to nie wszystko. Należy też zadbać o słoiki. Ważne jest, by były odpowiednio czyste. Najprostszy i najskuteczniejszy sposób to umycie szkła w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, a następnie umieszczenie ich w piekarniku na środkowej blasze. 10 min w temperaturze 120-140 stopni wystarczy, aby przygotować je na przetwory.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zmagasz się z depresją? Okazuje się, że Twoje dziecko może być na nią bardziej podatne
  2. Kamil Stoch został zapytany, kiedy zakończy karierę. Zadziwiająca odpowiedź polskiego skoczka
  3. Ogromny dramat, morze łez, totalna rudera. Katarzyna Dowbor musiała natychmiast zareagować
  4. Ile widzisz koni na obrazku? Odpowiedź wyjawia ukrytą prawdę na twój temat
  5. Usłyszał dziwne dźwięki dochodzące z grobu swojej żony, wtedy dokonano odkrycia. Nie mógł uwierzyć własnym oczom
  6. Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minut

Źródło: Karo in the kitchen

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News