Nowoczesny rosół powoli wypiera staropolski przepis. Jeden dodatek sprawi, że domownikom oko zbieleje

Nowoczesny rosół powoli wypiera staropolski przepis. Jeden dodatek sprawi, że domownikom oko zbieleje Źródło: Unsplash.com Becca Tapert

Przepis na rosół w wersji współczesnej jest prawdziwym hitem sieci. Niewielu kucharzy wpadłoby na tak niezwykły dodatek do tradycyjnej zupy, jednak ten zaskakujący składnik sprawia, że danie zyskuje zupełnie nowy smak. Na pewno zaskoczy wszystkich domowników.

Przepis na rosół jest powszechnie znany, ale niemal każdy kucharz modyfikuje go według własnego uznania. Niewiele osób wpadłoby jednak na tak niezwykły dodatek do tej tradycyjnej zupy, jak autorka bloga "Mientablog". Jej pomysł na nowoczesne wydanie zupy jest zaskakujący, warto przygotować rosół według tego przepisu, a domownicy na pewno będą pod wrażeniem naszego dania.

Przepis na rosół z niezwykłym dodatkiem

Rosół przyrządzany jest niemal na całym świecie. Prosty wywar z mięsa i warzyw można jednak przygotować na wiele różnych sposobów. Jeśli znudzi nam się tradycyjny przepis, możemy skorzystać z dodatku do zupy, który niedawno podbił serca internautów. Jeśli do bulionu przygotowanego na mięsie z kurczaka dodamy karmelizowane rzodkiewki z miętą, zyska on zupełnie nowe oblicze i wyjątkowy smak.

Składniki na rosół:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • kawałek pora,
  • cebula opalona nad ogniem,
  • gałązka natki pietruszki,
  • filet z kury
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 ziaren czarnego pieprzu,
  • liść laurowy,
  • spora szczypta soli,
  • ok. 4-5 litrów zimnej wody.

Karmelizowane rzodkiewki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżka płynnego miodu,
  • sól i pieprz,
  • kilka listków mięty.

Mięso z kurczaka myjemy, zalewamy zimną woda i gotujemy. Po zagotowaniu wyciągamy z garnka powstałe szumowiny. Następnie dodajemy do garnka obrane warzywa oraz przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. po tym czasie do naczynia dodajemy natkę pietruszki i gotujemy kolejne 60 minut.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepis na rosół z karmelizowaną rzodkiewką podbija sieć

Rzodkiewki dokładnie myjemy, kroimy na pół i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym. Na patelnię dodajemy miód, posiekaną mięte, sól i pieprz i karmelizujemy warzywo. 

Dzisiaj grzeje: 1. Rząd przedłuża zakaz obejmujący wszystkich Polaków. Szumowski i Kamiński nie mówią na jak długo
2. Borys Szyc dostaje porażające wiadomości. Ludzie grożą mu śmiercią, wszystko po filmie TVP

Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, warzywami i kawałkami mięsa. Nalewamy gorący bulion do misek i układamy na górze przesmażone z mięta i miodem rzodkiewki. Ten niezwykły dodatek nada naszemu rosołowi słodki posmak i na pewno zaskoczy wszystkich domowników, a do tego świetnie się prezentuje na talerzu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Traktowanie polskich pacjentów z podejrzeniem koronawirusa. Niewyobrażalne nagranie, włos się jeży na głowie
  2. Radosław Majdan został oskarżony o ukrywanie pedofila. Byłego męża broni Doda. Wyznała jednak jego sekret
  3. Do Polski zbliża się Gudrun. Trzeba być gotowym, w weekend ogromne zmiany
  4. Mała dziewczynka nagle zaczęła krzyczeć. Reakcja leżącego obok husky'ego zwala z nóg, wszystko się nagrało
  5. Kot urodził się z dwoma pyszczkami. Porażający widok
  6. 1 łyżeczka miodu przed snem pomaga nawet w zaawansowanych przypadkach. 6 powodów, by zjeść miód przed pójściem spać

źródło: mientablog

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News