Przełomowe stanowisko Komisji! Przyszłość Schengen wisi na włosku

Przełomowe stanowisko Komisji! Przyszłość Schengen wisi na włosku Źródło: źródło: pixabay.com

Strefa Schengen uważana jest za jedno z największych osiągnięć w toku integracji europejskiej, jakie udało się wprowadzić na Starym Kontynencie. Wszystko wskazuje jednak na to, że strefa może wcale nie dotrwać do swoich 40 urodzin.

Układ z Schengen podpisano w 1985 roku i wygląda na to, że po 30 latach jego obowiązywania ten może rozpaść się w ciągu kolejnych kilku. Wszystko przez kryzys migracyjny i rosnące zagrożenie terrorystyczne. Te sprawiają, że coraz więcej sygnatariuszy układu żąda zaostrzenia zasad. Kilkanaście dni temu Austrii, Danii, Niemiec, Francji i Norwegii wysłały wspólny list do Brukseli. W tym prosiły o zaostrzenie zasad, na których działa Schengen. W odpowiedzi do wiadomości zarządzono, że kraje członkowskie mogą opuszczać szlabany na granicach na okres roku i mogą przedłużać blokadę granic do nawet 3 lat. Unia nie chce jednak, by strefa Schengen się rozpadła. Dimitris Awramopulos, unijny komisarz do spraw migracji, stwierdził, że przywrócenie kontroli na wewnętrznych granicach wspólnoty ma być traktowane jednak jak wyjątek. Niestety, wszystko wskazuje na to, że kolejne obostrzenia w Schengen to dowód na powolny rozkład układu. - Przywrócenie kontroli na wewnętrznych granicach musi być wyjątkiem, środkiem stosowanym w razie konieczności, w ostateczności - podał Dimitris Awramopulos. źródło: interia.pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News