Nasze babcie miały niesamowite sekretne sposoby na placki ziemniaczane. Zapach i smak aż czuć przez monitor

Nasze babcie miały niesamowite sekretne sposoby na placki ziemniaczane. Zapach i smak aż czuć przez monitor Źródło: Pixabay/Taken

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Nasze babcie znały sekretne sztuczki, które dodawały tej potrawie niezapomnianego smaku i zapachu. Warto się z nimi zapoznać, aby nasze placki były jeszcze bardziej smaczne.

Placki ziemniaczane są prostym, szybkim i smacznym daniem. Nie musimy mieć wysokich umiejętności kulinarnych, aby cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej potrawy. Warto jednak zapoznać się z radami, do których stosowały się nasze babcie. Dzięki nim nasza potrawa będzie jeszcze lepsza, a zapach i smak na długo utkwią w waszej pamięci. 

Sekretne sposoby na placki ziemniaczane

Podczas przygotowywania placków ziemniaczanych często masa zaczyna nam ciemnieć. Taki proces jest naturalny, jednak możemy go uniknąć na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest posypanie masy odrobiną mąki pszennej i przykrycie jej lnianą ścierką. Następnie należy ją odstawić w ciemne miejsce. Drugim sposobem na zachowanie idealnego koloru naszej masy jest dodanie do niej odrobiny mleka lub śmietany.

Jeżeli chcemy, aby nasze placki zachwyciły smakiem i zapachem, musimy je odpowiednio smażyć. Patelnia powinna być teflonowa i mocno rozgrzana. Następnie należy wlać olej, najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron. Później wystarczy poczekać, aż olej nabierze wysokiej temperatury i możemy rozpocząć proces smażenia placków ziemniaczanych. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Warto zapamiętać, aby nie przewracać bez przerwy naszych placków. Najpierw dokładnie smażymy je z jednej strony, a później obracamy na drugą. Placki podajemy od razu po usmażeniu. Nie odgrzewamy ich ani nie kładziemy jednego na drugim, gdyż może to spowodować, że zrobią się gąbczaste i niezbyt smaczne.

Dzisiaj grzeje: 1. Lublin: znaleziono ROZCZŁONKOWANE ciało. Pies odgryzł głowę właścicielowi. Prokuratura nie ma wątpliwości

2. Ojciec gwałcił swojego małego syna, a później oddawał swoim kolegom. Na jaw wyszły koszmarne kulisy sprawy, tylko dla osób o mocnych nerwach

Placki ziemniaczane można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Jeżeli chcemy zjeść nasze danie w słodkiej formie, to pamiętajmy, aby do ciasta nie dodawać cebuli. Wtedy po usmażeniu naszej potrawy można dodać mus jabłkowy czy śmietanę z cukrem. Świetnymi dodatkami do placków przygotowanych na słono są zaś sosy grzybowe i koperkowe, gulasze czy oscypki z żurawiną. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Majątek Lewandowskiej robi wrażenie. W rok zarobiła astronomiczną sumę
  2. Córka wróciła do domu z płaczem. Dostała skandaliczną uwagę od nauczycielki, matka prawie zemdlała
  3. Zainstalował kamerę i wyszedł. Pies nie wiedział, że się nagrywa. Mężczyzna obejrzał miażdżące serce nagranie, już nigdy nie zostawi zwierzaka samego
  4. Ludzie bili się o popularny produkt, teraz znów wraca na sklepowe półki. Rusza wielka promocja w Lidlu
  5. Nie mogła wejść do domu, usiadła i zaczęła płakać. Wtedy jej zrozpaczony kot zrobił niesamowitą rzecz
  6. Grupa mediowa IBERION. Stawiamy na rozwój, ambicję, innowacyjność

źródło: Wp

Następny artykuł