Delikatne i pożywne pierogi z sosem cebulowym są idealne na niedzielny obiad. Ciężko uwierzyć, że przepis jest aż tak prosty

Delikatne i pożywne pierogi z sosem cebulowym są idealne na niedzielny obiad. Ciężko uwierzyć, że przepis jest aż tak prosty Źródło: przepisy.pl

Pierogi to z pewnością jedno z ulubionych dań Polaków. Farsz zawinięty w ciasto można zrobić niemal ze wszystkiego. Wypróbuj ten prosty przepis na pierogi z sosem cebulowym. Dzięki niemu niedzielny obiad może okazać się fantastyczny.

Pierogi są jedną z klasycznych potraw kuchni polskiej. Ich typów jest naprawdę wiele. Każdy z nas kojarzy pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami. W kawałki delikatnego ciasta można zawinąć praktycznie wszystko. Ten przepis na pyszne pierogi z ciecierzycą w sosie cebulowym jest niezwykle prosty.

Przepyszne pierogi - prosty przepis

Mimo tego, że pierogi kojarzone są przede wszystkim z naszą rodzimą kuchnią to ich odpowiedniki można spotkać dosłownie na całym świecie. Pojawiają się między innymi w kulinarnej tradycji Ukrainy, Rosji, Indii a nawet Meksyku. Za ich ojczyznę mylnie uznaje się Polskę. Tak naprawdę wywodzą się z Chin. Mogą być potrawą zarówno słodką, jak i słoną. Często są uważane za potrawę pracochłonną. Jednak ten przepis jest wyjątkowo prosty. Już teraz możesz zrobić własne pierogi.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak zrobić te pyszności? 

Na samym początku należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Do przyrządzenia tych smakowitych pierogów potrzebne będą:

  • 300 g odsączonej ciecierzycy z puszki,
  • jedna pokrojona w kostkę cebula,
  • pół cebuli pokrojonej w paski,
  • dwa ząbki posiekanego czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • bulion,
  • jedna łyżka margaryny,
  • 550 g mąki,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki oliwy,
  • szklanka ciepłej wody,
  • sos do pieczeni z cebulką.

Po przygotowaniu powyższych produktów możemy zabrać się do pracy. Na początku wymieszaj składniki na ciasto. Wyrobione ciasto należy odstawić na 30 minut.

W małym garnku lub rondlu trzeba roztopić margarynę. Na niej przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie do tego dodaj ciecierzycę razem z bulionem. Całość należy zmiksować na gładką masę. Do niej dodaj posiekaną natkę i przyprawy, które uznasz za odpowiednie. Kieruj się własnym smakiem. Gotowy farsz należy odstawić do ostygnięcia.

Teraz można powrócić do wcześniej przygotowanego ciasta. Rozwałkuj je żeby było cienkie. Kiedy już to zrobisz, wytnij z niego krążki o wielkości około 10 cm. Na każdy kawałek ciasta połóż farsz i uformuj pierogi. Gotuj je przez 2-3 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Czas licz od momentu ich wypłynięcia.

Dzisiaj grzeje: 1. Skorzystała z pół na pół, grając o 75 tys. zł. Każdy turysta odpowiedziałby bez wahania

2. Miało się udać, niestety. Rodzina Dagmary z Królowych życia we łzach robi co może, razem się nie poddają

Sos przygotuj w następujący sposób. Przesmaż pokrojoną w paski cebulę tak, aby się zeszkliła. Wlej 4/5 szklanki zimnej wody i dodaj sos pieczeniowy w proszku. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu 2 minuty. W zależności od preferencji pierogi możemy lekko podsmażyć na patelni. Na talerzu polej je przygotowanym wcześniej sosem. Kiedy wszystko jest gotowe, czas podawać do stołu. Gotowy posiłek z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Najważniejsze newsy dnia:

  1. Czego brakuje na zdjęciu przysmaku? Tylko 1% ludzi odgadnie
  2. Wspaniałe wiadomości dla wielu Polaków. Otrzymają zasiłek przedemerytalny, wystarczy spełniać kilka wymogów
  3. W głowie się nie mieści, co zrobił ojciec małej Madzi. Odbiera mowę, brak słów
  4. Przed śmiercią wszyscy go znienawidzili. Nie żyje słynny piosenkarz, znaleziono go w domu
  5. Rodzina zdruzgotana, nadzieja przepadła. Niestety nie żyje

Źródło: PrzepisyPL

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News