Drożdżowe pierogi z oszałamiającym farszem meksykańskim są prawdziwym hitem. Rodzina codziennie będzie o nie prosić

Drożdżowe pierogi z oszałamiającym farszem meksykańskim są prawdziwym hitem. Rodzina codziennie będzie o nie prosić Źródło: .

Pierogi to ulubione danie zarówno wielu Polaków, jak i naszych zagranicznych gości. Nie dziwi zatem, że te podawane w tradycyjnej formie po wielu latach mogą nam się znudzić. Prezentujemy przepis na genialne, niestandardowe drożdżowe pierogi z farszem meksykańskim, które w najbliższe święta mogą zrobić furorę przy rodzinnym stole.

Pierogi drożdżowe po meksykańsku - goście oniemieją już na sam ich widok. Ta niestandardowa wersja pierogów jest świetnym pomysłem na obiad, kolację, czy imprezową przekąskę. Doskonale smakują też z kubkiem barszczu, więc idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Przyrządzenie drożdżowych pierogów zajmuje nieco więcej czasu, ale zdecydowanie warto. Poniżej prezentujemy genialny przepis potrzebny do przyrządzenia porcji dla 4 osób.  

Pierogi z mięsem mielonym, fasolą i czerwoną papryką

Do przyrządzenia pierogów po meksykańsku potrzebujemy następujących składników.

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 torebka suszonych drożdży, 1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli, 250 ml letniego mleka, 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła.

Z w skład farszu wchodzą: 400 g mięsa mielonego, 1 puszka czerwonej fasoli, 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra mielona papryka, olej do podsmażenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak przygotować pierogi?

Na początku przesiewamy mąkę do miski, wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko, ostudzone masło, cukier, sól i torebkę drożdży. Wszystkie składniki ugniatamy do momentu uformowania się ciasta, które przestanie lepić się do rąk. Miskę z gotowym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby mogło wyrosnąć. 
 
W międzyczasie kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmażamy je razem na oleju, a następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ostrą papryką. Na ostatnie 2 minuty smażenia mięsa dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. Wysmażony i dobrze wymieszany farsz odstawiamy do wystudzenia. 

Dzisiaj grzeje: 1. Rozwiodła się z mężem, który bił ją i dzieci. 10 lat później dostaje list i zamiera

2. Tragedia w polskim mieście, nikt nie przeżył. Do dramatu miało dojść na moście

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i ponownie kilka razy ugniatamy. Wałkujemy ja na grubość około 3-4 milimetrów i i wycinamy koła o średnicy 11-12 cm. Na każde kółko nakładamy aż 3 łyżeczki farszu i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 20 minutach smarujemy je mlekiem lub jajkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Na koniec wstawiamy je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zostawiamy w nim na 20 minut. 

Gotowe pierogi podajemy z ulubionymi sosami i kubkiem czerwonego barszczu. Bardzo dobrze sprawdzi się sos czosnkowy i paprykowy. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jacek Kurski zwolnił pracownika z TVP. Kuriozalny powód
  2. Gigantyczne podwyżki dla wszystkich Polaków już za 22 dni. "Niektórzy tego nie wytrzymają"
  3. Krzysztof Ibisz w żałobie. Życiowa tragedia sprzed roku nie daje o sobie zapomnieć
  4. Lekarze odbierali poród trojaczków. Kiedy zobaczyli, jak wyglądał ostatni noworodek, pobladli z wrażenia
  5. Rodzice zorganizowali ślub swoim 5-letnim bliźniakom. Powód ich decyzji przechodzi ludzkie pojęcie

Źródło: smaker.pl 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News