Pierogi z niecodziennym farszem biją rekordy popularności. Prosty przepis, dzięki któremu zachwycisz wszystkich domowników

Pierogi z niecodziennym farszem biją rekordy popularności. Prosty przepis, dzięki któremu zachwycisz wszystkich domowników Źródło: unsplash

Pierogi zachwycają nie tylko przy okazji świąt. Ten wyjątkowy przepis sprawdzi się na każdą porę roku, a przygotowany teraz z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich domowników. Wykorzystanie niecodziennego farszu gwarantuje sukces.

Pierogi są symbolem polskiej kuchni. To danie, które zna każde dziecko, a każdy kucharz potrafi przygotować z zamkniętymi oczami. Nie dość, że są pożywne, to jeszcze bardzo łatwo je przygotować, a przechowywane w zamrażarce nie tracą wartości odżywczych.

Pierogi z nietypowym farszem 

W Polsce najpopularniejsze są pierogi wigilijne, czyli te z kapustą i grzybami. Polacy uwielbiają je jeść nie tylko od święta. W sezonie letnim, gdy w ogrodach i na bazarkach pojawiają się pierwsze truskawki, to one są wkładane do ciasta zamiast kapusty. Na stołach w zależności od regionu kraju często goszczą także pierogi ruskie, a wśród osób niejedzących mięsa ogromną popularnością cieszą się pierogi z soczewicą. 

To właśnie dowolność w dobraniu farszu jest największą zaletą pierogów. Warzywa, owoce czy ser - wszystko to może być podstawą farszu. Tym razem w sieci pojawił się przepis na niecodzienny farsz z cukinii i mięty, który podbija serca fanów pierogów.

Jak przygotować te wyjątkowe pierogi? 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Do przygotowania farszu potrzebne będą: 2 cukinie, 2 ząbki czosnku, 3-4 liście świeżej mięty, 1 łyżeczka suszonej kolendry i 0,5 łyżeczki rozmarynu. 

Cukinię obierz i zetrzyj na tarce, czosnek posiekaj na drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy czosnek nabierze złotego koloru, to znak, że czas do niego dodać startą cukinię. Podczas smażenia dorzuć kolendrę i rozmaryn. Na sam koniec smażenia dodaj posiekane liście mięty. 

Jeżeli przygotowany farsz będzie miał zbyt luźną konsystencję, dodaj do niego kaszy jaglanej albo gryczanej. W ten sposób się zagęści, a obecność kaszy w daniu sprawi, że potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca. 

Dzisiaj grzeje: 1. Jolanta Kwaśniewska OSTRO o własnej córce. Takich słów nikt się po niej nie spodziewał
2. Na pogrzebie nagle wybrzmiały przeraźliwe krzyki. Otworzyła się trumna i wszyscy ujrzeli makabryczny widok

Tak przygotowany farsz wkładamy w ciasto i gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną. W przypadku kiedy zabraknie ciasta, a farszu będzie więcej, można wykorzystać go jako pastę na kanapki.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wyższa płaca minimalna pozbawi pracy tysiące. Ty także możesz wylecieć NA BRUK!
  2. Mąż nagle przerwał pierwszy taniec i odpędził od siebie pannę młodą. Chwilę później cała sala tonęła we łzach
  3. Dała 2-letniemu synowi popularny owoc. Maluch go zjadł i umarł straszną śmiercią
  4. Nieprawdopodobne doniesienia mediów. Książę Harry nie jest synem księcia Karola
  5. Do sali weszła Agata Duda i wszyscy wręcz zaniemówili. Żona prezydenta założyła szałową stylizację, aż trudno nie paść z zachwytu

źródło: onet

Następny artykuł