Staropolski przepis na genialne pierogi z kapustą podbije serca domowników. Idealne na święta, co roku będziesz je robić

Staropolski przepis na genialne pierogi z kapustą podbije serca domowników. Idealne na święta, co roku będziesz je robić Źródło: youtube.com/Uwaga Babcia Gotuje

Pierogi smakują idealnie jako drugie danie po zupie grzybowej lub czerwonym barszczu. Domownicy oszaleją, kiedy poczują ten wyjątkowy smak. Nikt im się nie oprze, a łatwość w wykonaniu pierogów sprawi, że będą często gościć na stole.

Pierogi według staropolskiego przepisu sprawią, że podniebienia gości długo nie zapomną tego dania. Wielu osobom wydaje się, że taki posiłek wymaga włożenia sporej ilości czasu oraz wysiłku - to całkowita nieprawda.

Pierogi z kapustą muszą obowiązkowo znaleźć się na wigilijnym stole

Aby wykonać boskie pierogi z kapustą, które nadają się nie tylko na święta, najpierw należy zacząć od przygotowania farszu. Domownicy oszaleją, kiedy gotowe i pachnące pierożki trafią na talerze. Do ich przygotowania potrzebne są 1 kg kiszonej kapusty, 1 duża marchewka, 2 cebule, 3 łyżki oleju lub oliwy, sól oraz pieprz.

Cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na oleju lub oliwie. Następnie ścieramy marchew na tarce na dużych oczkach. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, obowiązkowo trzeba przepłukać ją w zimnej wodzie. Po odcedzeniu nadmiaru wody siekamy ją i gotujemy z marchewką do miękkości. Na sam koniec do kapusty i marchwi dodajemy cebulę i całą mieszankę smażymy przez około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pora na ciasto.

Przepis na ciasto na świąteczne pierogi

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepis na ciasto jest banalnie prosty i łatwy do zapamiętania. Potrzeba jedynie: 4 szklanek mąki, 1 łyżki oleju, 1 szklanki letniej wody, 2 żółtek i łyżki soli. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy żółtka, sól i olej, a następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Należy pamiętać, że ciasto powinno być wygniatane do tego momentu, aż będzie całkowicie elastyczne. Potem możemy przełożyć je do miski i przykryć ściereczką na 15 minut. Niech chwilę postoi.

Dzisiaj grzeje: 1. Ilu mężów miała Elżbieta Jaworowicz? Nigdy nie zgadniecie
2. Niestety, kolejny dramatyczny wieczór w Polsce. Nagły wybuch ognia na południu kraju

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy masę na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Po tej czynności szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżką farsz i zlepiamy w ten sposób, aby nie było żadnej widocznej dziurki. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i wyciągamy po upływie 3 minut łyżką cedzakową. Najlepiej smakują w towarzystwie podsmażonej cebulki. Zdecydowana większość osób preferuje również usmażenie już ugotowanych pierogów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Błyskawiczne pierniczki świąteczne oczarują całą twoją rodzinę. Miękkie i pyszne ozdobią każdy wigilijny stół
  2. Świąteczne kotlety schabowe to absolutny hit. Zachwyci się nimi cała rodzina
  3. Herbata z imbirem ma niesamowite właściwości lecznicze. Odchudzanie i oczyszczanie to dopiero początek
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"
  5. Nowy podatek zapłacą WSZYSCY! Ceny niemal najpopularniejszego produktu w kraju poszybują w górę

Źródło: Opowiastka

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News