Takich pierogów jeszcze nigdy nie jadłeś. Oryginalny przepis na niezwykły farsz idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie

Takich pierogów jeszcze nigdy nie jadłeś. Oryginalny przepis na niezwykły farsz idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie Źródło: pxhere.com/CC0 Public Domain

Pierogi to tradycja na wigilijnym stole. Gdy tylko nadchodzą święta, gospodynie uwijają się jak w ukropie, by nalepić odpowiednią ilość pierogów z kapustą i grzybami. Warto jednak spróbować czegoś nowego i równie świątecznego.

Pierogi, które zawitają na świątecznym stole, sprawią, że goście będą wręcz błagać o przepis nie tylko na nadzienie, ale i ciasto. Takiego dania z pewnością nigdy nie jedli - a szkoda, bo smak jest wręcz nieziemski.

Zaskakujące danie z pewnością zagości na świątecznym stole

Barszcz czerwony, kompot, pierogi i karp to tradycyjne dania na świątecznym stole. Warto jednak czasem urozmaicić niektóre przysmaki - na pewno nie będziemy tego żałować. Wiele osób ma różne skojarzenia ze świętami, m.in. suszone owoce, z których robi się kompot lub ozdabia nimi choinkę. okazuje się, że mogą się pojawić także właśnie w pierogach.

Śliwki są nie tylko smaczne, ale są też bogatym źródłem pektyn, kwasów organicznych, flawonoidów, witaminy A, C i E, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i wapnia. Warto je wykorzystać do stworzenia niezapomnianej potrawy wigilijnej. Boże Narodzenie już nigdy nie obędzie się bez tego dodatku. Do śliwkowego farszu można użyć śliwek mrożonych pozbawionych pestek lub suszonych. Trzeba tylko pamiętać, by je porządnie namoczyć, a do wypełnienia pieroga można je z powodzeniem połączyć z kaszą gryczaną.

Razowe pierogi ze śliwkami - dokładny przepis

Aby wykonać 40 sztuk przepysznych pierogów wystarczy 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, najlepiej żytniej, oraz jedna szklanka ciepłej wody. Ciasto wyrabia się tak, jak tradycyjne - zagniata się mąkę wraz z wodą. Można dodać mąki, jeśli konsystencja nie będzie zadowalająca. Już wyrobione ciasto należy owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 15 minut. Czas na farsz.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ


Przepis na farsz nie z tej ziemi zawiera wiele świątecznych składników: 300 g śliwek bez pestek, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek, 2 czubate łyżki miodu, 2 łyżeczki cynamonu oraz 0,5 cm startego imbiru. Śliwki należy pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zalać wodą. Po kilkuminutowym duszeniu czas na dodanie miodu, imbiru, migdałów i cynamonu.

Wszystko należy dokładnie wymieszać, a potem odcedzić - co ważne, nie można wylewać soku ze śliwek! Jeszcze się przyda. Płyn należy gotować na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu.

Dzisiaj grzeje: 1. Podczas pierwszego tańca DJ przestał grać. Panna młoda zaczęła krzyczeć i płakać, nie wierzyła własnym oczom
2. Kiedy skończył 13 lat, stał się najmłodszym tatą na Ziemi. Wiadomo, co stało się z nim po 10 latach, bardzo przykre

Ciasto wyjęte z lodówki wystarczy rozwałkować i postępować tak, jak przy lepieniu tradycyjnych pierogów. Po ulepieniu należy je wrzucić do garnka z gorącą wodą z łyżką oleju - będą gotowe po 30 sekundach od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe danie trzeba już tylko polać śliwkowym sosem lub posypać cynamonem. Zapach świąt gwarantowany.

Najlepsze newsy dnia:

  1. T-Mobile masowo ZRYWA UMOWY. Setki Polaków zagrożonych
  2. 22-letnia polska aktorka zabiła siebie i swojego ukochanego. Po latach wyszła na jaw smutna prawda o ich związku
  3. Gwiazda "Tańca z gwiazdami" nagle wycofała się z programu! Powód jest bardzo bolesny, mamy oficjalne oświadczenie
  4. "Wypie*dalać". Dziennikarze pojechali do wsi, w której mieszka arcybiskup Głódź
  5. Uszyła suknię ślubną ze skrawków i odpadów. Kiedy zobaczyli ją na ślubie, wszystkim opadły szczęki do samej ziemi

Źródło: Beszamel

Następny artykuł