Pasztet wielkanocny bez pieczenia. Banalny przepis, który zawsze się udaje

Pasztet wielkanocny bez pieczenia. Banalny przepis, który zawsze się udaje Źródło: Screenshot Gazeta Krakowska

Pasztet bez pieczenia brzmi dla was abstrakcyjnie? Nic bardziej mylnego, ten prosty przepis sprawi, że przygotowanie smacznego pasztetu nie będzie wiązało się ze spędzaniem wielu godzin w kuchni. Te święta będą zupełnie inne niż wszystkie, może warto spróbować też czegoś nowego w kuchni? Kto wie, może to danie na stałe zagości na waszych stołach.

Pasztet bez pieczenia może stać się hitem tych świąt. Wykonanie go jest naprawdę niesamowicie proste, a efektem będzie pyszne, niecodzienne danie, którym na pewno zaskoczysz rodzinę. 

Pasztet bez pieczenia to nowa forma tradycyjnego dania

Pasztet bez pieczenia ma jeden wielki plus, szybko się go robi, ponadto nie trzeba używać do niego piekarnika. Nie jest drogim daniem, a na pewno pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole. Wszyscy, którzy przygotowują posiłki w czasie świat wiedzą ile czasu spędza się na gotowaniu w kuchni. Ten banalny przepis, który zawsze się udaje nie doda wam kolejnych godzin spędzonych w kuchennym fartuchu, a efekt przypadnie do gustu chyba wszystkim łakomczuchom, którzy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu bez pasztetu. Pasztet bez pieczenia może się okazać nowym hitem tradycyjnego dania, tyle, że zaserwowanym w zupełnie nowej formie. Czego potrzebujesz aby go przygotować? Składniki nie są zaskoczeniem.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Przygotuj listę zakupów

Idąc do sklepu pamiętaj aby na liście zakupów zawrzeć to czego potrzebujesz do przygotowania tego pysznego pasztetu bez pieczenia. 

  • 200 g wątróbek drobiowych 
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
  • 200 g  masła
  • 50 ml miodu pitnego lub wiśniówki  
  • konfitura z czerwonej cebuli 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji 
  • sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż

Prawda, że większość składników można znaleźć w każdej domowej spiżarni? Ten przepis jest naprawdę banalny, a jego koszt niewielki. 

Dzisiaj grzeje: 1. Uwielbiany gwiazdor disco-polo zabrany pilnie do szpitala, jest w ciężkim stanie. Potwierdzono u niego COVID-19

2. Mateusz Morawiecki: Przedłużamy wszystkie obostrzenia. Wiadomo dokładnie, do kiedy będą zamknięte szkoły

Przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilkę

Danie to robi się naprawdę szybko. Wcześniej pamiętaj tylko o namoczeniu żurawiny w alkoholu, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Wątróbkę oczyść, obtocz w mące i podsmaż na trzech łyżkach masła. Pamiętaj aby nie trzymać jej na patelni zbyt długo, to nie wpływa dobrze na jej smak i strukturę, robi się wtedy twarda i sucha. Odstaw ją na później, a w garnku lub na patelni rozpuść pozostałe masło. Teraz zmiksuj wątróbkę z żurawiną tak aby były gładką masą i powoli dodawaj masło. Dopraw przyprawami tak jak lubisz, tutaj tylko Twój smak Cię ogranicza. Pasztet bez pieczenia jest już prawie gotowy, wyłóż gotową masę do foremki i włóż swój pasztet do lodówki na minimum godzinę. Gotowe! Po wyjęciu pasztetu z foremki przyozdób go żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego!

Najlepsze newsy dnia

  1. Jeden z pierwszych objawów cukrzycy. Dokładnie przyjrzyj się swoim dłoniom
  2. Polski znany sportowiec spowodował groźny wypadek drogowy. Był kompletnie pijany, czeka go kara
  3. Wielu Polaków nie dowierza. Szumowski zdecydował, ile osób może być w kościele na Wielkanoc
  4. Tragedia, zmarło 600 osób. Uwierzyli w nieprawdziwe informacje, o produkcie, który uodparnia na koronawirusa
  5. Żona Roberta Janowskiego jest zrozpaczona. Zamieściła w sieci porażający apel
  6. Jak zawrotnie szybko wyhodować szczypiorek na parapecie? Wyjawiamy sekretny sposób

Źródło: Gazeta Krakowska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News