Niepokojące ostrzeżenia ekspertów: to mięso może wywołać nowotwór! Lepiej z niego zrezygnować

Niepokojące ostrzeżenia ekspertów: to mięso może wywołać nowotwór! Lepiej z niego zrezygnować Źródło: Pixabay/Malidate Van

Nowotwór coraz częściej dopada Polaków. Eksperci notują statystycznie coraz większą ilość zachorowań na przestrzeni ostatnich kilku lat. Aby uniknąć zachorowania na różne typy tej strasznej choroby, warto zrezygnować z mięsa, które codziennie gości w milionach domów.

Nowotwór to choroba, o której corocznie dowiaduje się kilka tysięcy Polaków. Zdrowi ludzie zastanawiają się, jak można uniknąć zachorowania na raka. Wiadomo, że należy omijać z daleka papierosy, ale także niektóre produkty spożywcze. WHO właśnie uaktualniło listę o kilka rodzajów przetworzonych mięs, które powszechnie lądują codziennie na stołach Polaków.

Nowotwór może pojawić się w organizmie osoby, która je to mięso

Rakotwórcze produkty niemal codziennie lądują na naszych talerzach. Często nie mamy nawet świadomości, że mogą one spowodować zachorowanie na nowotwór. Jak pokazują statystyki, Polacy najczęściej na śniadanie jedzą kanapki z żółtym serem i szynką. To niestety wielki błąd, bowiem szynka, a także wiele innych rodzajów wysokoprzetworzonych mięs, trafiły na listę WHO. Specjaliści wpisali tam m.in. także kiełbasę, wędliny czy konserwy mięsne twierdząc, że są niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Wspomniane wcześniej produkty powodują najczęściej raka jelita grubego, ale mogą się przyczynić także do rozwoju nowotworu innych narządów pokarmowych, w tym m.in. trzustki - jedną z najcięższych do wyleczenia odmian. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

WHO zaleca - jedz dużo warzyw i owoców, unikaj mięsa

Według najnowszych raportów WHO, aby uniknąć zachorowania na raka, należy w swojej diecie umieścić dużą ilość warzyw. Poleca się jeść ich około pięć porcji dziennie (porcja to ok. 100-200 g) i dobrze, aby były to za każdym razem inne warzywa. Jeśli chodzi o mięso - najlepsze jest drobiowe. Warto więc spożywać chudą pierś z kurczaka, która zostanie przez nas ugotowana na parze. Wszelkie inne formy, czyli np. szynka drobiowa z piersi z kurczaka, będą już formą przetworzoną mięsa, a więc szkodliwą. 

Jeśli chodzi wspomniane wcześniej mięsa, tj. kiełbasy czy szynki - najlepiej unikać ich całkiem. Jeśli jednak musimy je spożywać, to weźmy pod uwagę, że wystarczy codziennie zjeść zaledwie 50 g konserwy, aby mocno podnieść ryzyko zachorowania na raka.

  1. Roksana Węgiel pokazała BARDZO odważne zdjęcie i fani zdębieli. Nikt nie spodziewał się tego po 14-letniej piosenkarce. Jej rodzice nie będą zadowoleni!
  2. Legendarna dziennikarka TVP zmarła w zupełnym zapomnieniu. Kochały ją miliony widzów, przegrała walkę z okrutną chorobą
  3. Ujawniono przeszłość mamy 5-letniego Dawida. Nie miała w życiu lekko
  4. Dieta jarzynowa podbija Polskę. Po kilku dniach efekt ścina z nóg
  5. Napisała list do córki. Ma go otworzyć w najgorszej chwili życia, treść aż pozbawia tchu
  6. Księżna Kate będzie pilnować Meghan Markle? Szwagierka ma sprawić, aby żona Harry'ego nie popełniła już żadnej gafy

Źródło: ABC Portal Zdrowie

Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu