Niemal wszyscy uwielbiamy ją jeść. Lekarze ostrzegają, zwiększa ryzyko nowotworu

Niemal wszyscy uwielbiamy ją jeść. Lekarze ostrzegają, zwiększa ryzyko nowotworu Źródło: Pixabay.com fernandozhiminaicela

Nowotwór to diagnoza, której nikt nie chciałby usłyszeć z ust lekarza. Naukowcy przeprowadzili niedawno nowe badania, których wynik jest bardzo niepokojący. Spożywanie tego uwielbianego przez wielu produktu może znacznie zwiększać ryzyko rozwinięcia się raka jelita grubego. Warto zastanowić się nad konsekwencjami naszych wyborów żywieniowych.

Nowotwór jelita grubego jest uważany za jeden z najbardziej podstępnych, ze względu na ukryte objawy. Najnowsze badania naukowców dowodzą, że na jego rozwój w naszym organizmie może mieć wpływ popularny produkt spożywczy. Warto zastanowić się nad konsekwencjami, zanim znów sięgniemy po kostkę czekolady.

Nowotwór jelita grubego - czekolada może wpływać na rozwój choroby

W ciele człowieka wyróżnia się dwa jelita - cienkie i grube. Co ciekawe, choroba nowotworowa znacznie częściej atakuje własnie to drugie. Prof. Yinon Ben-Neriah z Centrum Immunologii i Badań nad Rakiem Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie wraz z zespołem naukowców szukał odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak się dzieje. Zaskakujące wyniki ich badań zostały przedstawione na łamach czasopisma "Nature".

Okazuje się, że jedną z głównych przyczyn rozwoju nowotworów w jelicie grubym mogą być bakterie, a dokładnie ich mutacje. W jelicie cienkim znajduje się ich zdecydowanie mniej, stąd tak rzadki rozwój choroby własnie w tym odcinku układu pokarmowego.

- Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na rolę, jaką mikrobiomy jelitowe odgrywają w naszym zdrowiu: zarówno ich pozytywne skutki, jak i w tym przypadku ich czasami zgubna rola we wspomaganiu i wywoływaniu chorób - przekazał prof. Ben-Neriah.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Naukowcy zbadali przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego

Jak podają badacze, w jelicie grubym wytwarzają się metabolity zwane przeciwutleniaczami. Występują one w dużych stężeniach w żywności, m.in. w czekoladzie, orzechach i jagodach. Przeciwutleniacze mogą napędzać mutacje białka p53, co doprowadza do rozprzestrzenienie się raka w jelicie grubym.

Dzisiaj grzeje: 1. Przykre doniesienia o Franciszku Pieczce. Trudno powstrzymać żal, przygnębiające słowa aktora

2. Lekarze ostrzegają, że druga fala już uderzyła. Niepokojące doniesienia zza granicy

3. Dramatyczne wydarzenia w TVP na żywo. Są ranni, podczas transmisji doszło do tragedii

Naukowcy potwierdzali swoje przypuszczenia, przeprowadzając testy na myszach - do jelit zwierząt wprowadzono zmutowane białka p53. Eksperyment wykazał, że w jelicie cienkim białko p53 zostało przekształcone z powrotem do normalnego. Po wprowadzeniu go do okrężnicy nie doszło do naprawy, tylko wzmożenia rozprzestrzeniania się komórek rakowych.

- Bakterie jelitowe miały wpływ na zmutowane białka p53. W jelicie cienkim całkowicie zmieniły kurs i atakowały komórki rakowe, podczas gdy w okrężnicy sprzyjały rozwojowi raka - wyjaśnił prof. Ben-Neriah.

Najlepsze newsy: 

  1. Premier podjął decyzję. Wszystko stanie się jeszcze dzisiaj
  2. Ministerstwo ogłosiło zmiany w trybie pilnym. Wprowadzony zostanie nowy obowiązek dla wszystkich Polaków, bez wyjątku
  3. Już w poniedziałek zostanie podjęta decyzja. Niepokojące doniesienia dla wszystkich mających w planach podróże
  4. Przygnębiające odkrycie TVN. Uwielbiana gwiazda żyje w tragicznych warunkach z 70 psami, szczury chodzą wszędzie
  5. Gwiazda "M jak miłość" przeszła okropne chwile, ma traumę. Wieść o jej przykrych doświadczeniach jest zwyczajnie smutna, nikt się nie spodziewał

Źródło: ABC Zdrowie

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News