Panie domu niemal zawsze zapominają o ważnym składniku mizerii. Sprawia, że smakuje niebiańsko

Panie domu niemal zawsze zapominają o ważnym składniku mizerii. Sprawia, że smakuje niebiańsko Źródło: screen WP

Mizeria od wielu lat cieszy się wielką popularnością na polskich stołach. Podczas niedzielnego obiadu nie może jej zabraknąć w żadnym domu, idealnie dopełnia smak mięsa i ziemniaków. Warto wiedzieć, że podczas jej przygotowania należy pamiętać o dodawaniu ważnego składnika. Dzięki niemu mizeria smakować będzie niebiańsko.

Mizeria wydaje się banalnie prosta w przygotowaniu. Prawdopodobnie każda pani domu wie, jak przygotować ją na szybko przed obiadem. Niestety, okazuje się, że podczas jej przygotowania, wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, który wypływa na jej smak. Wystarczy zapomnieć o jednym składniku, a smakować będzie zupełnie inaczej.

Mizeria - jak urozmaicić jej smak?

Tradycyjnie mizerię przygotowuje się z zielonych ogórków, wzbogaconych o cebulę, śmietanę lub jogurt naturalny. Zazwyczaj dodaje się do niej także pieprz i sól, a także składnik, o którym zapomina wiele osób. Coraz częściej spotyka się przepisy, które zachęcają do eksperymentowania z tym dodatkiem do dań głównych. 

Mizeria może zostać wzbogacona o pomidory i cukier. Zamiast śmietany można wykorzystać odrobinę oleju lub nawet ocet. Jej smak także się odmieni, kiedy dodasz do niej miętę, natkę pietruszki lub szczypiorek. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Przygotowujesz mizerię? Nie zapominaj o ważnym składniku

Pierwszą zasadą podczas przygotowania mizerii, jest pamiętanie o tym, by ogórki odbierać od jaśniejszej strony do ciemniejszej. Dzięki temu można uniknąć gorzkiego smaku. Po umyciu, obraniu i pokrojeniu koniecznie trzeba ją doprawić odrobiną pieprzu i soli. Następnie dodaj do niej składnik, o którym zapomina wiele pań domu, przygotowujących mizerię w domowym zaciszu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Polsat właśnie przekazał informację o zagrożeniu życia i zdrowia. Wiemy, kogo dotyczy

2. Wierni pogrążyli się w żałobie. Nie żyje bliski współpracownik Jana Pawła II

Okazuje się, że niewiele osób pamięta, by do mizerii dodać łyżkę soku z cytryny. Jest to niezwykle ważny składnik. Dzięki niemu mizeria będzie smakować obłędnie. Po dodaniu cytryny możesz dodać koperek, rzodkiewkę czy szczypiorek. Dodatki są opcjonalne. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki ze śmietaną. Mizeria jest gotowa do podania.  

Najlepsze newsy dnia:

  1. COVID-19 w reprezentacji Polski. Stwierdzono nowe zakażenie, cała drużyna w kwarantannie
  2. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąć
  3. Masz na suwaku litery YKK? Ważny znak, każdy powinien wiedzieć, co oznacza
  4. Kobieta nastawiła i włączyła pranie. Nagle usłyszała z bębna dziwny dźwięk, otworzyła drzwi i zamarła
  5. Monika zapraszała gości na ślub. Nie przyjdą, powód doprowadził ją do furii
  6. Wyciekły informacje na temat Andrzeja Dudy. Prezydent świętuje wygraną, nikomu by nawet nie przyszło do głowy gdzie

Źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News