Przepis na przepyszne udka maślankowe. Rewolucyjna marynata do mięska sprawia, że podniebienie jest wniebowzięte

Przepis na przepyszne udka maślankowe. Rewolucyjna marynata do mięska sprawia, że podniebienie jest wniebowzięte Źródło: unsplash/Le Creuset/

Odpowiednia marynata może zupełnie zmienić smak każdego przyrządzanego mięsa. Wystarczy niewielka zmiana i jeden niepozorny składnik, a efekt finalny będzie nie do przewidzenia. Ten przepis zdecydowanie warto wypróbować.

Nie każda marynata nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Nim rozpoczniesz gotowanie, najlepszym rozwiązaniem jest zagłębienie się w ciekawostki na temat dopasowywania przypraw do dań. Warto jednak wypróbować ten przepis, który sprawia, że podniebienie będzie wniebowzięte.

Rewolucyjna marynata do maślankowych udek 

Nie tylko najwięksi mięsożercy uwielbiają idealnie dopieczone mięso, które jest zarówno kruche, jak i soczyste. Dopracowanie receptury może zająć wiele czasu, a dojście do niej może często być możliwe tylko metodą prób i błędów. Jeżeli jednak należysz do nieco bardziej leniwych osób i zdecydowanie bardziej wolisz idealny przepis "podany na tacy", koniecznie wypróbuj ten, a z pewnością na stałe zagości w twoim domu. 

Do przygotowania maślankowych udek potrzebujesz zaledwie kilku składników: 

  • 6 udek lub ćwiartek z kurczaka, 
  • około 1,5-2 szklanki maślanki naturalnej, 
  • 1-2 łyżki oleju, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • pieprz biały mielony, 
  • sól,
  • papryka mielona słodka i ostra

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Danie, które zawładnie twoim podniebieniem 

Wbrew pozorom przygotowanie tego fenomenalnego dania jest banalnie proste. Zacznij od dokładnego opłukania i osuszenia kawałków mięsa. Wymieszaj ze sobą olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wetrzyj w każdy kawałek kurczaka. Następnie włóż je do foliowych torebek, rozkładając na dwie porcje. Do każdego woreczka wlej nieco ponad pół szklanki maślanki. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legendarny aktor. Miał raka MÓZGU, bardzo cierpiał. Fani w żałobie

2. Syn podejrzewał opiekunkę o najgorsze. Zainstalował kamerę i jak zobaczył, co zrobiła w rękawiczkach, zastygł w bezruchu

Tak przygotowane torebki z marynatą dokładnie zawiąż, starając się wyzbyć z nich jak największej ilości powietrza. Delikatnie potrząśnij, by mięso dokładnie pokryło się maślanką i przyprawami i włóż na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij udka z lodówki i pozostaw na około godzinę, by nabrały temperatury pokojowej. Teraz pozostaje ci już jedynie wyjęcie ich z woreczków i przełożenie do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz około 45-60 minut. W trakcie pieczenia możesz polewać mięso wytopionym tłuszczem, dzięki czemu zrobi się ono jeszcze bardziej soczyste. Takiego dania nie powstydzi się nawet Magda Gessler

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kasjer z Lidla WYROLOWAŁ staruszka z płatnością. Myślał, że nikt go nie widzi
  2. Żona była zaniepokojona zachowaniem męża, więc zainstalowała kamery. Nagranie z kuchni wystarczyło, by z krzykiem wybiegła z domu
  3. Michał Szpak pokazał całemu światu swoją największą miłość. Rozczulający widok
  4. O wyglądzie jedynego takiego noworodka na świecie mówią już wszyscy. Dla wielu ten widok może być wstrząsem
  5. Dlaczego nasze babcie i dziadkowie stają się nie do zniesienia na starość? Odpowiedź rozdziera serce

Źródło: smaczna pyza

Następny artykuł