Kapusta wigilijna Magdy Gessler wbije twoich gości w fotele na długo. Przepis jest niebywale prosty, a smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Kapusta wigilijna Magdy Gessler wbije twoich gości w fotele na długo. Przepis jest niebywale prosty, a smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia Źródło: Wikimedia Commons/MOs810

Magda Gessler podzieliła się z internautami swoimi przepisem na kapustę wigilijną. Nie jest trudno ją przyrządzić, a wyróżnia się smakiem niczym z najlepszych restauracji.

Magda Gessler to prawdziwa ekspertka w dziedzinie kuchni. Restauratorka sama prowadzi swoje lokale i w swoim słynnym programie Kuchenne Rewolucje na TVN pomaga wielu restauracjom, zmieniając je w miejsca z naprawdę smacznym jedzeniem. Jakiś czas temu podzieliła się swoim przepisem na kapustę wigilijną i trzeba przyznać, że dzięki jej wskazówkom to danie wychodzi wyśmienite i niepowtarzalne.

Magda Gessler podzieliła się przepisem na idealną kapustę wigilijną

Zaczynamy od przygotowania potrzebnych składników. Potrzebna nam będzie oczywiście kapusta - 1,5 kilograma kwaszonej powinno wystarczyć. Ponadto musimy mieć 0,3 kg suszonych grzybów, 2 cebule, 5 pigw, 0,3 litra oleju lnianego i pół litra wody. Standardowo przyda się pieprz i sól.

Zaczynamy od namoczenia grzybów w wodzie, które trzymamy w ten sposób przez trzy godziny. Następnie sprawdzamy, czy kapusta jest kwaśna. Jeśli jest, to opłukujemy ją pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę i wrzucenie jej na patelnie, polanej wcześniej olejem lnianym. Cebulkę podsmażamy, aż będzie złota.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kolejny etap przygotowania kapusty

Po podsmażeniu cebuli dodajemy do niej resztę składników, kapustę i pokrojone grzyby. W międzyczasie powinniśmy też pokroić pigwę w dwucentymetrowe kostki. Później dodajemy ją do reszty składników. Dodajemy wodę, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. 

Dzisiaj grzeje: 1. Syn brutalnie gwałcił matkę. Zgotował jej piekło, nie czuje się winny
2. Nastolatek powiedział, dlaczego zabił rodziców i małego braciszka. Nowe wiadomości ws. morderstwa na południu Polski

Przed nami najważniejszy etap - gotowanie kapusty. Musimy robić to na wolnym ogniu, żeby jej nie rozgotować. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Dopiero wtedy będzie gotowania do podania. Później możemy ją odgrzewać ponownie w garnku przed wyłożeniem ponownie na stół.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Janusz Dzięcioł długo nie cieszył się nagrodą z Big Brothera. Wydał je na trzy rzeczy
  2. Zapłacisz gotówką, to dostaniesz grzywnę. Zaskakująca rewolucja w płatnościach
  3. Krzysztof Ibisz w żałobie. Życiowa tragedia sprzed roku nie daje o sobie zapomnieć
  4. Mężczyzna zapalił światło po udanym stosunku. Zobaczył przerażającą rzecz, od razu zaczął krzyczeć
  5. Przywiązał żonę do drzewa w lesie. Siekierą zrobił jej rzeczy dużo straszniejsze od śmierci, powód odbiera mowę

Źródło: Gazeta Pomorska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News