Najlepszy przepis na kotlety ziemniaczano-jajeczne z czasów PRL. Smak jak z dawnych lat, nic więcej nie trzeba

Najlepszy przepis na kotlety ziemniaczano-jajeczne z czasów PRL. Smak jak z dawnych lat, nic więcej nie trzeba Źródło: shutterstock

Kotlety ziemniaczano-jajeczne w czasach PRL były często przyrządzanym przez gospodynie domowe daniem. Niezwykle proste, wymagające kilku podstawowych składników, a do tego przepyszne. Wielu ten smak przywodzi na myśl dzieciństwo.

Kotlety ziemniaczano-jajeczne dziś są już raczej zapomnianą potrawą, którą sporadycznie można zaobserwować na stołach podczas obiadu. Warto jednak powrócić do receptury opracowanej przez nasze babcie. Aż trudno uwierzyć, że niegdyś potrzeba było tak niewiele, by stworzyć wyśmienite danie, które nasyciło całą rodzinę. Koniecznie spróbuj, a poczujesz smak z dawnych lat.

Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczano-jajeczne z czasów PRL

W okresie PRL, gdzie w przeciwieństwie do dzisiejszych czasów sklepowe półki wcale nie uginały się od produktów spożywczych, kobiety robiły co mogły, by dla bliskich przygotowywać syty posiłek. Niesamowite, że wówczas były w stanie z kilku banalnych składników wyczarować obiad. Kotlety ziemniaczano-jajeczne były jednym z najczęściej królujących na stołach dań. Dziś warto do niego powrócić . 

Składniki do kotletów ziemniaczano-jajecznych:

  • 7 jajek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku.
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki sklarowanego masła lub oleju,
  • sól i pieprz

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Smak dzieciństwa 

Niektórym smak i zapach tych kotletów może przywodzić na myśl dziecięce, niewinne wspomnienia, dlatego jeśli Ty również jadłeś je za młodu, koniecznie skorzystaj z tego przepisu, a poczujesz się jakbyś znów był dzieckiem. Zacznij od ugotowania ziemniaków, a także 6 jajek na twardo. Jajka obierz i razem z ziemniakami przepuść przez maszynkę. Dodaj zieleninę, śmietanę, surowe jajko, sól i pieprz. 

Dzisiaj grzeje: 1. Para w ogóle nie krępowała się w samolocie. "Czy ona nie ma spodni?"

2. Sytuacja robi się coraz gorsza, IMGW natychmiast zareagowało. Ogłoszono żółte alarmy dla województw

Dokładnie połącz wszystkie składniki, a następnie formuj kotlety takiej wielkości, jaka najbardziej Ci odpowiada, po czym każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Możesz jeść je same, z chlebem lub ulubiona surówką - wybór należy do Ciebie, choć bez żadnych dodatków smakują najlepiej.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  2. Zostały dwa tygodnie złożenie ważnego oświadczenia. Jeśli nie dopełnisz obowiązku ZUS rozpocznie postępowanie
  3. Niestety, umarła córka. Martyna Wojciechowska robiła, co mogła, żeby ją uratować
  4. Właściciele używanych aut przecierają oczy ze zdumienia. Właśnie weszło w życie nowe prawo, mało kto o nim wiedział
  5. Nie mieści się w głowie, rodzice zorganizowali ślub dla 5-letniego rodzeństwa. Powód zwala z nóg

Źródło: magazyn-kuchnia.pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News