Kotlety schabowe i mielone to już przeszłość. Zupełnie nowy przepis podbija serca Polaków, palce lizać

Kotlety schabowe i mielone to już przeszłość. Zupełnie nowy przepis podbija serca Polaków, palce lizać Źródło: unsplash/Caroline Attwood/

Kotlety schabowe odchodzą w zapomnienie? Wyroby na bazie zupełnie nowego przepisu coraz częściej pojawiają się na polskich stołach i podbijają serca domowników.

Kotlety schabowe i mielone, choć wciąż cieszą się ogromnym uznaniem w oczach rodaków, stają się coraz mniej popularne, a panie domu coraz częściej sięgają po unowocześnione receptury, które wprowadzą powiew świeżości do ich dań. Z pomocą przychodzi zatem przepis na zupełnie nową, ale równie wyśmienitą potrawę, która bez dwóch zdań każdemu przypadnie do gustu. 

Kotlety schabowe to przeszłość. Nowy przepis podbija serca Polaków 

Zapewne wielu z was zauważyło, że dania wegetariańskie i wegańskie stają się popularniejsze, a ich dostępność w restauracjach czy zwykłych supermarketach jest już niemal na wyciągnięcie ręki. Jednak o ile możliwości są ogromne, o tyle ceny wciąż potrafią zwalać z nóg. Większość potraw możesz zatem wykonać samodzielnie w domu i wcale nie potrzebujesz do tego groma rozmaitych składników. Kotlety z ciecierzycy są banalnie proste, smaczne, a do tego wszystkiego są idealnym daniem nie tylko dla wegan czy wegetarian, ale również mogą stanowić świetny zamiennik dla popularnych, mięsnych kotletów. 

Co potrzebujesz do ich przygotowania? 

  • Około 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki, 
  • jajko lub w wersji dla wegan - siemię lniane, 
  • zmieloną czerwoną paprykę, 
  • zmielony lubczyk, 
  • sól, pieprz, 
  • czosnek, 
  • opcjonalnie bułka tarta, 
  • olej

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Pyszne danie w kilka minut

Niezwykle krótka lista składników już może nasuwać na myśl wniosek, że przygotowanie jest niebywale proste i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie spróbuj, a tradycyjne kotlety schabowe na długo znikną z twojej kuchni. Jeżeli zdecydowałeś się na ciecierzycę, którą uprzednio należy ugotować, przyrządź ją zgodnie z zaleceniami producenta, co może być najbardziej czasochłonną czynnością. 

Dzisiaj grzeje: 1. Danuta Wałęsa wyjawiła PRAWDĘ! Opadną wam szczęki, gdy dowiecie się co naprawdę myśli o Agacie Dudzie
2. Jacek Rozenek przeszedł drugi udar. Lekarze nie mieli dla niego dobrych wieści

Ugotowaną lub przecedzoną cieciorkę z puszki przesyp do blendera, dodaj przyprawy oraz czosnek, a także jajko. Jeżeli wolisz wersję wegańską, wymieszaj dwie łyżki mielonego siemienia lnianego z łyżką wrzątku i zaczekaj, aż zgęstnieje, a następnie dodaj do pozostałych składników - siemię zastąpi ci jajko. Następnie wszystko dokładnie zblenduj i odstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formuj kotleciki i jeżeli chcesz, możesz obtoczyć je w bułce tartej, choć bez niej również będą pyszne. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Masowo wycofują popularny bulion ze sprzedaży. Kawałki SZKŁA wykryte w daniu
  2. Wlał do ucha kilka kropel wody utlenionej. Rano nikt nie mógł uwierzyć, co się z nim stało
  3. Została mamą pierwszych na świecie siedmioraczków. Po 20 latach nie tylko dzieci się zmieniły, ale i ona
  4. Para uprawiała miłość podczas skoku ze spadochronem. Ale jak wylądowali wcale nie było im już do śmiechu
  5. To nagranie pokazuje, dlaczego kierowcy muszą bardzo uważać na stacji benzynowej. Są w poważnym niebezpieczeństwie

Źródło: interia 

Następny artykuł