Znalazła przepis na kotlety schabowe w starej książce. Smakują rewelacyjnie, sekret tkwi w panierce

Znalazła przepis na kotlety schabowe w starej książce. Smakują rewelacyjnie, sekret tkwi w panierce Źródło: Wikipedia Dmitry Dzema

Kotlety schabowe to danie, którego nie trzeba przedstawiać żadnemu Polakowi. Klasyczny niedzielny obiad może jednak zyskać zupełnie inny wymiar, o ile w tradycyjnym wykonaniu zastosujemy dawny trik pań domu. To niesamowite jak wtedy smakuje.

Kotlety schabowe to jedno z nielicznych dań, które uwielbiane jest przez prawie wszystkich. Nawet największym niejadkom trudno mu się oprzeć, ale niektórym może wydawać się nudna. Zastosowanie tego przepisu pozwoli nieco odświeżyć tę znaną formułę.

Kotlety schabowe po staremu

Kotlety schabowe kuszą swoją apetyczną panierką. Powinna być chrupiąca i złocista, wtedy właśnie jest najlepsza. I to właśnie tutaj smakosze mają szansę na urozmaicenie tego tradycyjnego dania, bowiem w jednej ze starych książek kucharskich możemy znaleźć nietypowy sposób na jej przygotowanie. Dzięki zastosowaniu ubitych białek jaj, jest ona lżejsza i jednocześnie jeszcze bardziej chrupiąca. To niesamowite jak jeden składnik może wpłynąć na całe danie. Aby przygotować idealne kotlety schabowe potrzebujemy: 1 kg schabu, 1/4 l wody, 2 żółtka, 25 dag mąki, 2 łyżki oleju oraz 2 białka ubite na pianę.

DALSZY CIĄG TEKSTU POD GALERIĄ: 

Przepis ten pozwoli Ci odświeżyć danie

Początek przepisu jest taki sam jak zawsze. Mięso pokrój na kotlety, rozbij je i posól. Następnie zabierz się za przygotowywanie ciasta do panierki. Wodę oraz żółtka rozbij i wymieszaj, dodaj olej i mąkę. Ponownie wymieszaj całość i zwróć szczególną uwagę na to aby nie pozostawić w cieście grudek. Teraz możesz ubić 2 białka na sztywną pianę i dodać do gotowego ciasta delikatnie łącząc składniki. Najtrudniejsze już za Tobą!

Dzisiaj grzeje: 1. Odkryto, co łączy niemal wszystkie zmarłe ofiary koronawirusa we Włoszech. Wyniki są niepokojące

2. Ile Polaków zachoruje na COVID-19? Ilu z nas może umrzeć? Minister zdrowia podał liczby

Niedzielny obiad gotowy

Kotlety schabowe są już praktycznie gotowe. Jedyne co trzeba jeszcze zrobić to je usmażyć. Rozbite mięso zanurzaj w przygotowanym cieście i od razu kładź na patelni pamiętając, że tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Koniecznie użyj do tego smalcu, kotlety schabowe będą wtedy jeszcze smaczniejsze. Na początku podsmaż je na dużym ogniu, a potem zmniejsz płomień i jeszcze przez chwilę je tam zostaw, aby mieć pewność, że nie będą surowe.  Efekt jaki otrzymasz zwali z nóg całą rodzinę, panierka na kotletach jest obłędna i niesamowicie chrupiąca. Smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Cały kościół oddany do dezynfekcji. Zarażony koronawirusem ksiądz odprawiał msze
  2. Szczepionka na koronawirusa będzie już niebawem? Właściciel Hoffenheim podał radosną nowinę, znamy datę
  3. Wiadomo, jak będzie wyglądało wielkanocne świecenie pokarmów w Polsce. Wierni przecierają oczy ze zdumienia
  4. Były smakiem dzieciństwa, a teraz wszyscy zapomnieli. Przepis na wafle z kajmakiem, inne desery wymiękają
  5. Lekarz obliczył, kiedy przypadnie szczyt zachorowań na koronawirusa. Najgorsze dopiero przed nami

Źródło: Beszamel

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News