Przepis na jesienną marynatę do kotletów schabowych nada im smaku rodem z wykwintnej restauracji. Tylko dla prawdziwych smakoszy!

Przepis na jesienną marynatę do kotletów schabowych nada im smaku rodem z wykwintnej restauracji. Tylko dla prawdziwych smakoszy! Źródło: Screen/Youtube/SkutecznieTV

Kotlety schabowe z wyrafinowaną, jesienną marynatą, która nada mięsu smak godny wykwintnej restauracji. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować w kuchni, a już znudziła Ci się tradycyjna receptura, to ten przepis bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.

Kotlety schabowe z wyrafinowaną jesienną marynatą to prawdziwy hit ostatnich tygodni. Każdy, kto uwielbia tę porę roku i lubi poeksperymentować w kuchni, koniecznie musi wypróbować ten przepis. Jeśli tradycyjny schabowy już Ci się znudził, a chcesz nadać mu charakteru, to ta receptura skradnie nie tylko Twoje serce, ale i podniebienie. Smak tej potrawy jest niebanalny i przełamuje wiele schematów obecnych w tradycyjnej kuchni. 

Kotlety schabowe w marynacie śliwkowo-cynamonowej

Aby przyrządzić to danie, nie musisz być mistrzem kuchni. Bez trudu poradzi sobie z nim nawet największy laik. Co więcej przygotowanie dania nie pochłania zbyt wiele czasu. Przepis pokochało już tysiące osób. 

Składniki na schabowe w marynacie

Do przygotowania kotletów schabowych w marynacie śliwkowo-cynamonowej potrzebujemy: 

- 4 kawałki schabu,
- 7-8 sztuk śliwek suszonych,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 6-7 sztuk pieczarek,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu mielonego.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Schab delikatnie rozbijamy. Po wykonaniu tej czynności przygotowujemy marynatę. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Następnie wrzucamy drobno pokrojone śliwki, łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej oraz rozmaryn. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pierzem. Roztłuczone schabowe należy bardzo dokładnie natrzeć tak przyrządzoną marynatą. 

Dzisiaj grzeje: 1. Anna Przybylska nie chorowała jedynie na raka. Po latach na jaw wyszły PRZERAŻAJĄCE szczegóły
2. Po koncercie Martyniuka znaleźli zwłoki polityka PiS. Tragiczną śmierć nagrała kamera monitoringu

Natarte marynatą kotlety odstawiamy na ok. 30 minut, aby wszystkie składniki połączyły się z mięsem. Schabowe smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, dodając 1/2 szklanki wody. Całość przykrywamy i dusimy przez około 4 minuty. W międzyczasie czyścimy pieczarki, kroimy je w paski i dodajemy do smażonego schabu. Na koniec wlewamy śmietanę i całość delikatnie mieszamy. Wszystko smażymy jeszcze przez kilka minut.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nowy rząd PiS: podajemy NAZWISKA. Jedni zostaną, drudzy pójdą w odstawkę
  2. Tuż przed ślubem dostała wiadomość od byłej swojego narzeczonego. Gdy zobaczyła zdjęcia, prawie zemdlała
  3. Gigantyczna strata wybitnego Polaka. Twórca polskich banknotów nie żyje
  4. Pies bawił się na tyłach ogrodu, 2 miesiące później umierał w męczarniach. Wszystko przez niepozorną roślinę, lekarze błagają właścicieli o ostrożność
  5. 40-latek poszedł na grzyby do lasu. Po tygodniu jego rodzina dokonała fatalnego odkrycia, ich życie już nigdy nie będzie takie samo

źródło: Gotujmy

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News