Kotlet schabowy po japońsku jest prawdziwym fenomenem, ludzie z całego świata używają genialnego przepisu. Wystarczy tylko kilka składników

Kotlet schabowy po japońsku jest prawdziwym fenomenem, ludzie z całego świata używają genialnego przepisu. Wystarczy tylko kilka składników Źródło: unsplash/Becca Tapert/

Kotlety schabowe po japońsku to prawdziwy fenomen w kuchni. Wystarczy kilka składników, by wyczarować to nieziemskie danie i zawładnąć podniebieniem bliskich. Potrawa warta grzechu.

Kotlety schabowe "po polsku" zdaniem niektórych jest już przeżytkiem. Ta sama panierka i to samo podanie od lat z czasem może się znudzić, jednak przyzwyczajenie sprawia, że nie tak łatwo rozstać się z tym daniem. Dla fanów schabowych, czy po prostu oddanych mięsożerców, idealnym rozwiązaniem będzie udoskonalenie tradycyjnego przepisu, wprowadzające kilka małych zmian. Tak niewiele trzeba, by znów cieszyć się świetną potrawą w zupełnie nowej odsłonie. 

Kotlety schabowe po japońsku. Ludzie z całego świata używają tego przepisu

O ile schabowe wydają się typowo polskim daniem, o tyle wykonanie ich po japońsku świetnie sprawdza się w kuchni na całym świecie. Mieszkańcy wielu państw chętnie stosują w swoich domach tę recepturę, by zaskoczyć bliskich nową, ale przede wszystkim fenomenalną potrawą. Przygotowanie jest banalnie proste, a wystarczy tylko kilka składników. 

Czego potrzebujesz? 

  • 70 dag schabu wieprzowego, środkowego,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki wina Mirin.
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej.
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1 jajko.
  • mąka i bułka tarta do panierowania,
  • 3-4 łyżki oleju

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Danie, które zawładnie twoim sercem 

Schabowe po japońsku są nie tylko proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim tak smaczne, że spokojnie mogłyby znaleźć swoją pozycję w menu restauracji Magdy Gessler. Możesz być pewny, że jeśli raz ich spróbujesz, już nigdy nie będziesz chciał zjeść żadnych innych. Zacznij od pokrojenia mięsa na 8 kawałków i rozbicia każdego z nich przy pomocy tłuczka kuchennego, na nieco cieńsze kotlety. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Keczup, sos sojowy, wino, imbir i przyprawę uniwersalną wymieszaj dokładnie ze sobą, a następnie starannie wysmaruj nimi mięso, po czym przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie, ale około 30 minut przed smażeniem, wyjmij kotlety schabowe z lodówki. W międzyczasie wsyp na jeden talerz mąkę, na drugi bułkę tartą. Do miseczki wbij jajko i roztrzep z 2 łyżkami wody. 

Dzisiaj grzeje: 1. Najsmutniejsze wiadomości o Beacie Tyszkiewicz! Fani są zdruzgotani

1. Bardzo smutna wiadomość. Nie żyje mama czołowego ministra w rządzie PiS

Gdy twoje kotlety osiągną temperaturę pokojową, obtaczaj je w marynacie w kolejności: mąka, jako, bułka i smaż na rozgrzanym oleju. Nie pozbywaj się jednak pozostałej marynaty. Przelej ją na oddzielną patelnię i zagotuj do momentu, aż sos stanie się gęsty. Polewaj nim gotowe już kotlety. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Od czwartku posypią się MANDATY. Drogówka nie będzie miała litości
  2. 22-letnia polska aktorka zabiła siebie i swojego ukochanego. Po latach wyszła na jaw smutna prawda o ich związku
  3. W polskim szpitalu urodziły się bliźniaki o różnym kolorze skóry. Ich mama wyjawiła mediom całą prawdę
  4. Z ostatniej chwili: Anna Lewandowska jest w kolejnej ciąży! Jej mąż przekazał tę wiadomość na oczach milionów
  5. Przez lata był jedną z czołowych postaci "Wiadomości". Niestety, nie udało mu się pokonać nowotworu  

Źródło: super express

Następny artykuł