Nawet nie zdążycie zrobić im zdjęcia, tak szybko znikną ze stołu. Kotlety mielone w tym wydaniu to absolutny hit

Nawet nie zdążycie zrobić im zdjęcia, tak szybko znikną ze stołu. Kotlety mielone w tym wydaniu to absolutny hit Źródło: Pixabay / silviarita

Kotlety mielone to stały element w jadłospisie wielu Polaków. Ten przepis jest jednak zupełnie inny niż ich tradycyjna odsłona. Danie znika z talerzy błyskawicznie, to hit.

Kotlety mielone to tradycyjny obiad, który gości na stołach wielu Polaków. Jednak z czasem znajomy smak może się zwyczajnie znudzić. Wtedy warto urozmaicić sobie to ulubione danie. Ten prosty przepis zupełnie odmieni kotlety mielone i sprawi, że znów szybko zacznie znikać z talerzy. To absolutny hit wśród internautów.

Kotlety mielone to tradycyjny obiad w Polsce. Można je jednak nieco unowocześnić

W prosty sposób można sprawić, żeby nudne kotlety mielone znów stały się rozchwytywanym daniem przy naszym stole. Wystarczy dodać kilka składników, których nie ma w oryginalnym przepisie. To bardzo proste, a w ten sposób na pewno zaskoczymy tą wariacją wszystkich swoich bliskich.

Potrzebujemy:

  • 500 gramów mięsa mielonego,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki zielonej,
  • kawałek białej części pora,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 całe jajko,
  • około 15 plastrów surowego lub wędzonego boczku,
  • czerstwa bułka namoczona w wodzie,
  • natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • odrobina chilli,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Na początku wrzucamy do miski mięso mielone i wybijamy 1 całe jajko. Dodajemy przyprawy oraz bułkę odciśniętą z wody. Bardzo drobno kroimy wszystkie warzywa z listy i również umieszczamy je w środku. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki dokładnie się "przegryzły". Po wyznaczonym czasie wyciągamy masę z lodówki i formujemy z niej małe kotleciki. Każdy z nich zawijamy w plaster boczku, a jego końcówki zabezpieczamy przed rozwinięciem się wykałaczką.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kotlety mielone z boczkiem to według autorki przepisu przepyszne połączenie

Tak przygotowane kotlety mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i delikatnie obsmażamy. Później ściągamy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy je w około 200-220 stopniach przez 20 do 25 minut.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje jedna z najpiękniejszych kobiet na świecie. Tuż przed śmiercią mogła zostać zgwałcona
2. Tragiczne wiadomości z centralnej Polski. Samolot runął na ziemię i stanął w ogniu, jest informacja o ofiarach

Autorka przepisu zapewnia, że kotlety mielone z tego przepisu wychodzą tak dobre, że nie będziecie się długo cieszyć ich obecnością na stole. Znikną w ekspresowym tempie.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Będzie NOWE świadczenie dla rodzin. Premier zapowiedział "wsparcie, jakiego nie było dotąd”
  2. Przed laty matka Kaczyńskich ujawniła własną tajemnicę. Powiedziała też, dlaczego Jarosław jest kawalerem
  3. Od 40 lat nie mył włosów. Efekt zdumiewa
  4. Mięso z kurczaka jest niebezpieczne dla kobiet. Słowa lekarza o zagrożeniu zdrowia wręcz odbierają smak
  5. Dietetyczka przez 12 dni jadła tylko banany. Teraz promienieje, efekt diety oszałamia

źródło: Wielkie żarcie

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News