Kotlety mielone jak u mamy. Soczyste i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, palce lizać

Kotlety mielone jak u mamy. Soczyste i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, palce lizać Źródło: youtube.com Policzona Szama

Kotlety mielone to jedno z częściej spotykanych dań na polskim stole. Wiele osób pamięta je z dzieciństwa i ceni je sobie ze względu na połączenie chrupkiej panierki z miękkim środkiem. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą naprawdę fantastycznie.

Kotlety mielone oraz klasyczne schabowe, to już tradycja polskiej kuchni. Łatwo jednak zepsuć danie z mielonego mięsa. Osoba niedoświadczona w kuchni może sprawić, że będą zbyt twarde lub zbyt miękkie, pozbawione panierki i pękające. Dzięki temu przepisowi już zawsze będą wychodzić idealnie.

Kotlety mielone jak u mamy, rewelacyjny przepis

Zaczynamy od przygotowania składników. Będziemy potrzebowali bułkę, mleko, 400 g łopatki wieprzowej, 200 g wołowiny z okolic łopatki, średniej wielkości cebulę (ok. 120 g), 2 ząbki czosnku, 20 ml oliwy, 1,5łyżeczki majeranku, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz i olej. Ponadto przyda nam się jeden niestandardowy przy mielonych składnik - 80 g (ok. dwie łyżki) ostrej musztardy z dokładnie zmieloną gorczycą, nada się do tego dijon lub sarepska.

Zaczynamy od rozerwania i namoczenia bułki, nie musi być ona czerstwa. Gdy już nasiąknie, wyciskamy ją z mleka i mielimy ją razem z mięsem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek szatkujemy. Później wlewamy oliwę na patelnię i smażymy cebulę do zeszklenia. Dorzucamy czosnek i smażymy około dwóch minut. Następnie dodajemy majeranek, mieszamy i po chwili możemy wyłączyć gaz.

Zawartość patelni wrzucamy do mięsa, potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki, czyli wbijamy jajko, dodajemy dwie łyżeczki musztardy, łyżeczkę soli i pieprz (drobno zmielony). Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Najważniejszy etap, czyli smażenie kotletów

DALSZA CZĘŚĆ TESTU POD GALERIĄ

Zanim wrzucimy je na patelnię, pamiętajmy o nacięciu drobnej kratki. Dzięki temu, w trakcie smażenia nie pęknie skórka. Nagrzewamy olej na patelni, ilość powinna być taka, aby kotlety były w połowie zanurzone. Gdy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, smażymy kotlety po 4-5 minut na stronę na średnim ogniu.

Dzisiaj grzeje: 1. Uwielbiany gwiazdor disco-polo zabrany pilnie do szpitala, jest w ciężkim stanie. Potwierdzono u niego COVID-19
2. Anna Dymna jest zrozpaczona. Przez ostatnie wydarzenia i stres wróciła do nałogu

Po smażeniu wyjmujemy kotlety mielone na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć olej. Przykrywamy talerz miską na 4-5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wstrząśnięci lekarze przekazali nieznane dotąd informacje. Wirus może mieć nietypowy i gwałtowny przebieg
  2. Przez koronawirusa zrobili z trumnami okropną rzecz, która budzi wściekłość. Straszne wyznanie znanego kolarza
  3. Córka marszałek Witek błaga internautów o pieniądze. Wiele osób załamuje ręce, patrząc na powód
  4. Z Kasią Kowalska jest bardzo źle, media dotarły do jej sąsiadów. Druzgocące doniesienia
  5. Wielu Polaków nie dowierza. Szumowski zdecydował, ile osób może być w kościele na Wielkanoc
  6. Co, jeśli policja złapie cię na grillowaniu? Kary są olbrzymie

Źródło: Youtube

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News