Dzięki kotletom po kaszubsku zapomnisz o zwykłych mielonych. Fenomenalne połączenie 2 składników, palce lizać

Dzięki kotletom po kaszubsku zapomnisz o zwykłych mielonych. Fenomenalne połączenie 2 składników, palce lizać Źródło: smaker.pl GREGORHSPEED

Kotlety mielone to dosyć popularne danie na polskich stołach. Zapewne wielu osobom zdążyły już się znudzić. Warto zainteresować się tym regionalnym wariantem tej potrawy.

Kotlety mielone to niewątpliwie jeden z nieodłącznych składników polskiej kuchni. Można je jednak czasem urozmaicić, aby klasyka się nam nie przejadła. W tym wypadku można sięgnąć do regionalnych przepisów, a konkretnie tego, który serwuje kaszubską wersję dania.

Kotlety mielone po kaszubsku powalą was smakiem, wszystko dzięki dwóm składnikom

- Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego - pisze autor, który zapożyczył przepis od znanej polskiej kucharki Elżbiety Tomczyk-Miczka.

Aby przygotować kotlety mielone po kaszubsku, potrzebujemy następujących składników: 500 gramów polędwicy z dorsza, 250 gramów boczku surowego wędzonego, czerstwą bułkę, 250 mililitrów mleka, dwa jajka, pęczek koperku, dwa ząbki czosnku, bułkę tartą, olej, masło oraz standardowe przyprawy - sól i pieprz.

Przygotowanie kotletów mielonych po kaszubsku

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Najpierw przysmażamy drobno pokrojony boczek. Później mielimy go w maszynce razem z polędwicą z dorsza i czerstwą bułką, którą wcześniej odciskamy w mleku. Gdy wszystko zmielimy i uzyskamy masę, kroimy drobno koperek i dodajemy go do masy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i również dorzucamy. Rozbijamy w masę jajko, dodajemy sól i pieprz, a potem przechodzimy do mieszania.

Dzisiaj grzeje: 1. Już nie ma złudzeń. Łukasz Szumowski i szef KPRM zabrali głos w sprawie Wielkanocy

2. Czy wolno spędzić Wielkanoc z rodziną? Obostrzenia są nie do końca jasne, mamy odpowiedź

Po tym, jak już dokładnie połączymy wszystkie składniki w jedną masę, wilgotną dłonią przygotowujemy kształt kotletów do obsmażenia. Obtaczamy je w panierce z bułki tartej. Podgrzewamy patelnię, na której powinien być rozgrzany olej z masłem (w proporcjach 1:1). Smażymy kotlety, aż się zarumienią. Danie gotowe.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Koronawirus uszkadza nie tylko płuca. Niepokojące doniesienia
  2. Anna i Robert Lewandowscy przekazali fortunę polskiemu szpitalowi. Wiemy, która placówka otrzyma wsparcie
  3. Ustalono przepisy ws. pogrzebów osób zmarłych na COVID-19. Dla rodzin mogą być wstrząsające
  4. Mężczyzna rozpaczał nad zniknięciem ciężarnej żony i dzieci. Niedługo potem policja w jego domu natrafiła na niewiarygodny szczegół
  5. Minister Szumowski wyznał gorzką prawdę o testach na koronawirusa. Jest inaczej, niż wszyscy myśleli
  6. Jasnowidz Jackowski ostrzegał. Do kamery powiedział co znajduje się w jedzeniu, które jemy prawie wszyscy

Źródło: Smaker

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News