Genialny trik na rozklepywanie kotletów schabowych. Będą idealnie równe, goście padną z wrażenia

Genialny trik na rozklepywanie kotletów schabowych. Będą idealnie równe, goście padną z wrażenia Źródło: youtube.com/KuchniaLidla.pl

Kotlet schabowy powinien być chrupiący, a jednocześnie soczysty i rozpływający się w ustach. Trudno jednak zrobić jednolite kotlety, które będą równe i jednocześnie będą się równomiernie smażyć. Warto wypróbować pewien trik.

Kotlet schabowy przygotowany zgodnie ze wskazówkami szefa kuchni będzie idealny - równy, pyszny, niepozwijany, jak to często się zdarza. Jak przygotowuje mięso Karol Okrasa?

Kotlet schabowy wykonany zgodnie z poradami Karola Okrasy będzie wyglądać o niebo lepiej niż dotychczas

Karol Okrasa jest niekwestionowanym mistrzem kuchni. Nic dziwnego, że jego restauracja, Platter by Karol Okrasa, została uznana przez Poland 100 Best Restaurants Awards 2019 za najlepszy lokal w Polsce. Ambitny kucharz nie zachowuje dla siebie tajemnic związanych z obróbką żywności, chętnie doradza innym, a w internecie pełno jest jego poradników dla gospodyń domowych.

Karol Okrasa szanuje polską kuchnię i stara się, aby serwowane dania były jak najlepsze. Warto wypróbować jego trik związany właśnie z kotletami schabowymi. Kucharz czasami posiłkuje się już pociętym wcześniej schabem - ten rodzaj mięsa ma to do siebie, że czasem wokół mięsa znajduje się "biała" otoczka. Mimo rozbicia kotletów, kurczą i wywijają się one na patelni, nie wyglądając zbyt apetycznie. Teraz jest na to sposób - wystarczy ostrym nożem nie odcinać niechcianego mięsa, ale ponacinać dość gęsto właśnie tę białą część.

Kluczowa jest grubość smażonego kotleta

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kiedy już ponacinamy krawędzie kotleta schabowego, wypadałoby go rozbić. Karol Okrasa zawija taki kawałek mięsa w folię i oczywiście chwyta za tłuczek. Folia aluminiowa zapobiega późniejszemu sprzątaniu kuchni z rozbryzgów mięsa. Kucharz nie tłucze mięsa mocno i nie uderza ze sporej wysokości - trzyma tłuczek nisko i krótkimi ruchami rozbija kotlet centymetr po centymetrze od czasu do czasu spoglądając, jak gruby jest kotlet.

Dzisiaj grzeje: 1. Najpiękniejsza pani pilot na całym świecie. Internauci za nią szaleją, wygląda nieziemsko
2. Oszustwo w "Kuchennych Rewolucjach". Restauratorka wszystko ujawniła, Gessler opadły ręce

Idealny kotlet schabowy powinien mieć 6-7 milimetrów grubości. Grubsze będą potrzebowały dłuższej obróbki cieplnej, przez co panierka może się przypalić, a cieńsze kotlety dość szybko się wysuszą na patelni. Po odgrzaniu mogą być kompletnie niesmaczne.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Danuta Holecka wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Jej dziecko potrzebowało pomocy
  2. Starsi pracownicy do zwolnienia? Przez nowe zmiany rządu mogą stracić pracę
  3. Smutne doniesienia o królowej Elżbiecie II. Nagle odwołano wszystkie spotkania, jest naprawdę źle
  4. Lekarze ostrzegają, popularny olej ma drastyczny wpływ na zdrowie. Rujnuje metabolizm i powoduje choroby neurologiczne
  5. Oszustwo w "Kuchennych Rewolucjach". Restauratorka wszystko ujawniła, Gessler opadły ręce

Źródło: YouTube

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News