Panie domu oszalały na punkcie nowego przepisu. Wystarczy marchewka i szklanka kaszy, by oczarować gości oryginalnym daniem

Panie domu oszalały na punkcie nowego przepisu. Wystarczy marchewka i szklanka kaszy, by oczarować gości oryginalnym daniem Źródło: screen/ofeminin/

Kasza jaglana z pewnością kojarzy się każdemu jako dodatek do dań, dlatego mało kto by się spodziewał, że można z niej stworzyć sytą potrawę. Koniecznie musisz poznać ten przepis.

Kasza jaglana wcale nie musi być nudna, a w takim wydaniu wpadnie w gusta nawet największego niejadka. Wystarczy kilka składników, by wyczarować zupełnie niespotykane, ale przede wszystkim smaczne danie. Idealne nie tylko na zwykły na obiad, ale również jako przekąska na imprezę

Tak podana kasza jaglana oczaruje każdego 

Chyba każdy miłośnik mięsa choć raz zadał sobie pytanie "co jedzą weganie?", snując przy tym, że ich posiłki muszą być nudne i niesmaczne. Wielu, choć chciałoby zrezygnować z mięsa zupełnie nie wie, czym najlepiej jest je zastąpić. Być może mało kto się spodziewał, że wcale nie trzeba daleko szukać, a do stworzenia pysznej potrawy wystarczy nawet zwykła kasza jaglana. Jest to przepis na domowe, wegańskie i zdrowe nuggetsy, które w wersji mięsnej od lat cieszą się popularnością. Czego potrzebujesz? 

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 
  • 2 średniej wielkości marchewki, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • 0,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika, 
  • 1 łyżeczka zmielonej papryki wędzonej, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • opcjonalnie 1 szklanka zmielonych płatków owsianych

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Szybkie przygotowanie dla każdej pani domu 

Niech ilość składników nikogo nie zmyli, bowiem przygotowanie wegańskich nuggetsów zajmie zaledwie kilka minut. Zacznij od ugotowania kaszy, zalewając ją dwiema szklankami wody. Obrane marchewki zatrzyj na tartce - jedną na dużych a drugą na małych oczkach i następnie wrzuć do ugotowanej kaszy. Kolejno dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz słonecznika, wymieszaj i odstaw na około 15 minut. 

Dzisiaj grzeje: 1. Gwiazdor Tańca z Gwiazdami chciał się zabić. ''Zbierałem tabletki starałem się robić jakieś pętle''

2. Najgorszy taniec w historii programu? Już przed występem zalała się łzami, "znaleźliśmy się w tanecznym piekle"

Po tym czasie masa będzie chłodniejsza, co pozwoli uformować nuggetsy. Stwórz z nich kształt, który najbardziej ci odpowiada. Jeżeli preferujesz, by bardziej przypominały kotlety mielone, spokojnie możesz je tak uformować. Po tej czynności możesz obtoczyć je w zmielonych płatkach owsianych, jednak nie jest to konieczne. Tak przygotowane kotleciki smaż na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony lub by były jeszcze zdrowsze, piecz w piekarniku przez około 10-15 minut do czasu zarumienienia. 

Najlepsze newsy dnia:  

  1. Majątek Lewandowskiej robi wrażenie. W rok zarobiła astronomiczną sumę
  2. Żona powiedziała, że wyjeżdża na weekend. Gdy mąż wrócił do domu, zemdlał. To, co zobaczył go przerosło
  3. Dieta grzybowa sprawiła, że Katy Perry chudnie w oczach. Oszałamiający przepis na spadek wagi 
  4. Michał Szpak odwrócił fotel i nie mógł uwierzyć własnym oczom. Na scenie „The Voice of Poland” zaśpiewała bliska mu osoba
  5. Dzisiaj rocznica śmierci Anny Przybylskiej. Wygląd jej grobu po 5 latach przyprawia o dreszcze

Źródło: ofeminin 

Następny artykuł