Wystarczy zamrozić główkę kapusty. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Wystarczy zamrozić główkę kapusty. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania Źródło: www.poradnikzdrowie.pl

Kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Ma szereg właściwości prozdrowotnych: zwiększa odporność, sprawia że nasze włosy oraz paznokcie są zdrowe i lśniące. Dodatkowo, kapusta ma bardzo mało kalorii, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie. Ten przepis na wykorzystanie kapusty jest zaskakujący - wystarczy ją zamrozić.

Kapusta w Polsce ma nie najlepszą renomę. Uznawana jest za ciężkostrawną, niezdrową oraz wytwarzającą nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Kapusta jest zdrowa, niskokaloryczna i ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Znajduje się w niej tyle samo witaminy C co w cytrynie, a do tego zawiera wiele innych bardzo ważnych witamin - E, K oraz witaminy z grupy B. 

Kapusta- świetny i łatwy przepis

Ten przepis jest wyjątkowo prosty. Wystarczy całą główkę kapusty odrobinę posolić i włożyć do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia kroimy w kosteczkę dwie cebule i podsmażamy na 50 ml oleju roślinnego. Gdy cebula trochę zmięknie, dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Następnie dodajemy 1,5 szklanki ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy 100 ml wody. Dusimy przez chwilę a potem dodajemy przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Nadszedł czas na wyjęcie naszej kapusty z zamrażarki. Odrywamy liście, starając się by ich nie porwać. Na kilka liści nakładamy dwie  łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Zawijamy kapustę tak, żeby farsz nie wypadł. Może przypominać to gołąbka albo ślimaka. 

Spód garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Na nie układamy wcześniej przygotowane "ślimaczki". Umieszczamy w garnku kilka takich zawijasów, a na górze przykrywamy je liśćmi. Całość polewamy 4 łyżkami passaty pomidorowej oraz 400 ml wody. Całość należy gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie. 

Gotowe, te zawijasy będą wyglądały świetnie, jeśli polejemy je śmietaną lub udekorujemy pietruszką. 

Jak pozbyć się przykrego zapachu kapusty?

Przykry zapach, który wydziela się w czasie gotowania, bardzo skutecznie zniechęca gospodynie do używania tego warzywa. Zapach nie tylko unosi się w całym domu, ale zostaje także na ubraniach i włosach. Jest na to jednak bardzo prosty sposób. Żeby zniwelować odór kapusty, wystarczy dorzucić do garnka skórkę chleba lub orzech włoski. To zneutralizuje jej zapach. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nurek dokonał pod wodą niezwykłego odkrycia. Spojrzał przez okno i aż się zaczerwienił
2. Powód jest naprawdę smutny. Wiadomo dlaczego Michał Szpak nie ma dzieci

Cały przepis zobaczycie tutaj:

Najlepsze newsy dnia:

  1. Znienacka nadeszły lepsze niż 500+ wieści. Bank da ci na zakupy w Biedronce ogromne pieniądze
  2. 500 plus do maja 2021 roku i bez dalszego planu. Program nie przynosi efektów
  3. Kupił w Polsce mięso z zarażonego kurczaka, wygląda ohydnie. Zdjęcia tylko dla osób o mocnych nerwach
  4. Straszna choroba zmieniła Ewę Drzyzgę nie do poznania. Jest zdewastowana
  5. Okropnie się boi. Nowotwór zaatakował ukochaną aktorkę, ostatnie stadium choroby

Źródło: YouTube

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News