Wokół Komitetu Obrony Demokracji rozpętała się prawdziwa burza. Wszystko za sprawą Mateusza Kijowskiego, którego firma zarobiła aż 90 tysięcy złotych.

Na specjalnej konferencji prasowej członkowie zarządu KOD odcięli się już od Mateusza Kijowskiego twierdząc, że nie mieli pojęcia o jego zarobkach.

Sam Kijowski 5 stycznia spędził biegając od jednego studia telewizyjnego do drugiego i usiłując wytłumaczyć całą sytuację. W takiej atmosferze kwestią czasu było oficjalne, pisemne oświadczenie KOD dotyczące afery fakturowej.

Oświadczenie Członków Zarządu
Komitetu Obrony Demokracji

W ostatnich godzinach pojawiły się doniesienia medialne dotyczące środków finansowych wypłacanych przez Komitet Społeczny KOD. Dotyczą one faktur wystawionch przez firmę MKM Studio Sp z o.o. Ponieważ sprawa dotyczy lidera KOD-u czujemy się zobowiązani do niezwłocznego i szczegółowego wyjaśnienia tych wątpliwości.

Jesteśmy to winni zarówno naszym członkom, jak i sympatykom, którzy wspierali stowarzyszenie. Ponieważ nadzór nad środkami pochodzącymi ze zbiórek publicznych prowadzony był przez Komitet Społeczny, który jest ciałem niezależnym od naszego Stowarzyszenia, zwróciliśmy się do nich, z wnioskiem o jak najszybsze przeprowadzenie kontroli prawidłowości wydatkowania środków. Równocześnie zwróciliśmy się do Komisji Rewizyjnej KOD, o sprawdzenie przepływów finansowych samego Stowarzyszenia. O wynikach tych postępowań kontrolnych poinformujemy Państwa niezwłocznie.

Komitet Obrony Demokracji to tysiące ludzie zjednoczeni wokół idei obrony demokracji, państwa prawa i wolności obywatelskich.

Małgorzata Lech-Krawczyk
Magdalena Filiks