Do gotującego się kalafiora dodaj jeden składnik. Najwięksi szefowie kuchni zawsze mają go pod ręką, zapewnia niepowtarzalny smak

Do gotującego się kalafiora dodaj jeden składnik. Najwięksi szefowie kuchni zawsze mają go pod ręką, zapewnia niepowtarzalny smak Źródło: youtube.com congerdesign

Jak ugotować kalafiora? Wbrew pozorom może nie być to łatwym zadaniem. Wystarczy popełnić jeden błąd, by kalafior nie nadawał się do zjedzenia. Jeżeli chcesz wydobyć głębię jego smaku koniecznie dodaj do garnka jeden składnik. Z pewnością nie pożałujesz.

Jak ugotować kalafiora? Zapewne niewielu z was zadało sobie to pytanie, twierdząc, że przecież doskonale wie, jak należy to zrobić - w końcu wystarczy wrzucić różyczki kalafiora do garnka z wodą, posolić i zaczekać, aż się ugotuje. To właśnie ten składający się z zaledwie 3 kroków proces przygotowania może okazać się zawodny. By temu zapobiec, wykorzystaj dodatkowy składnik. Najlepsi szefowie kuchni go praktykują. 

Zastanawiasz się, jak ugotować kalafiora? Tajemny składnik to klucz do sukcesu 

Niektóre osoby nawet nie podejrzewają, że najprostsze i najszybsze w przyrządzeniu przepisy, najczęściej mogą okazać się prawdziwym wyzwaniem. Wszystko dlatego, że im danie prostsze tym łatwiej o drobny błąd, bo w końcu, kto wtedy korzysta z gotowego przepisu i zwraca uwagę na gramaturę. Jeżeli przygotowywałeś kalafiora, by później podać go z bułką tartą, ale jego smak nie był takim, jak planowałeś, najprawdopodobniej popełniłeś jeden z błędów. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Przekonać się o tym możesz już trakcie samego gotowania, gdy w kuchni zacznie unosić się nieprzyjemny zapach. Jest to zupełnie normalne, ponieważ kalafior jest pełen siarki, co niestety jednak często przekłada się na walory smakowe, a raczej ich brak. By temu zapobiec, warto skorzystać z prostego sposobu najlepszych szefów kuchni. Do garnka z wrzącą wodą dodaj nie tylko sól i samego kalafiora, ale również odrobinę mleka. Dzięki temu wydobędziesz z warzywa całą głębię smaku, a przy okazji pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Mąż Kasi Cichopek w końcu pokazał twarze dzieci. Widok odebrał fanom mowę

2. Wystartowały kontrole maseczek w komunikacji miejskiej. Kary za brak są wręcz astronomiczne

Dlaczego warto jeść kalafiora? Mnóstwo osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wartościowe jest to warzywo. Po pierwsze - to doskonała propozycja dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ 100 g kalafiora ma zaledwie 23 kcal. Po drugie - zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Kalafior ma również niski indeks glikemiczny, dlatego szczególnie poleca się go cukrzykom.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpisz
  2. Tragiczna śmierć młodej gwiazdy. Jeszcze niedawno świętowała życiowy sukces
  3. Nagła wiadomość dla wszystkich rodziców. RMF: wiadomo już, do kiedy będą dostawać pieniądze
  4. Najważniejsza wiadomość przed wakacjami. Jedziesz na urlop? Niestety, nie mamy dobrych wiadomości
  5. Wszystko trzymała w tajemnicy. Wielka gwiazda TVP wzięła potajemny ślub, mamy zdjęcia
  6. Nie żyje 37-letni Grzegorz. Na jaw wyszły szczegóły z jego życia, przeżył istne piekło

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News