Jak obrać ananasa? Najlepszy sposób jest najprostszy

Jak obrać ananasa? Najlepszy sposób jest najprostszy Źródło: pixabay.com/

Jak obrać ananasa - w poniższym poradniku zaprezentujemy, jak w najszybszy sposób dostać się do środka gruboskórnego przyjaciela z egzotycznych krajów.

Jak obrać ananasa - najcenniejsze rady

Jak obrać ananasa, to pytanie, które zbyt rzadko sobie zadajemy żyjąc w czasach ogólnodostępnych substytutów mających na celu ułatwienie nam życia. Oczywistym zamiennikiem egzotycznego owocu, który dumnie prezentuje się ze swoją liściastą "czupryną" i skórce niczym zbroja na sklepowych półkach z owocami, jest puszka z ananasem, fabrycznie obrobionym, pokrojonym i szczelnie zamkniętym w otaczającym go słodkim płynie. Sięgamy po nią, gdy robimy pyszne wypieki, chcemy cieszyć się orzeźwiającym smakiem drinka lub po prostu mamy ochotę na słodkie "co nieco".

Wybór zwykle wydaje się oczywisty - na myśl o uciążliwym pokonywaniu twardej skóry ananasa, do którego pewnie i tak nie wiemy jak odpowiednio podejść, sięgamy po prostą alternatywę - szybkie pociągnięcie zawleczki blaszanej pokrywki i już mamy przed sobą plastry wymarzonego owocu. Czy powinniśmy się zatem w ogóle nad tym wyborem zastanawiać? Tak! Nieporównywalny smak, świeżość, wartości odżywcze i witaminy - te hasła skutecznie powinny nas skłonić do częstszego sięgania po ananasa w jego pierwotnym wyglądzie, a jego "zapuszkowanych" kolegów pewną ręką odsunąć na bok. W poniższych kilku prostych krokach przedstawiamy państwu jak zamienić zmorę związaną z obieraniem ananasa w czystą zabawę, niezniechęcającą nas do tej czynności.

Jak obrać ananasa - krok po kroku

  1. Przekroić owoc na dwa centymetry pod nasadą liści.
  2. Odciąć spód owocu.
  3. Odciąć skórę ananasa przy samym miąższu, ruchem od góry owocu ku jego dołowi. Pozbyć się wszystkich niejadalnych części owocu.
  4. Przekroić owoc na pół, po czym jeszcze raz na pół tworząc tym samym ćwiartki.
  5. Wykroić twarde wnętrze ananasa.
  6. Gotowe!

Tak oto, przy użyciu jednego ostrego noża i kilku sprawnych ruchów mamy przed sobą kawałki świeżego, pożywnego ananasa, z którym w żaden sposób nie może konkurować hermetycznie zamknięty w blaszane puszki zamiennik. Dodatkowo przed zakupem ananasa warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy cechujących odpowiednio dojrzałego, zdrowego ananasa.

  • Mały owoc z dużym, zielonym pióropuszem.
  • Zielono-żółty kolor ananasa.
  • Brak zapachu.
  • Duża twardość.

Po przekazaniu tych (miejmy nadzieję) cennych i konstruktywnych wskazówek nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Źródło: olgasmile.com

Następny artykuł