Jak gotować ryż? Czas jest najważniejszy!

Jak gotować ryż? Czas jest najważniejszy! Źródło: pixabay.com/Republica

Jak gotować ryż? Ryż to podstawa większości domowych obiadów. Jest pysznym dodatkiem, syci na długo i wcale nie jest taki trudny w przygotowaniu. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią stworzenie pysznego posiłku.

Jak gotować ryż? To jedna z wielu baz przy przygotowywaniu obiadu. Można go dodać do zupy, zrobić z niego gołąbki, sushi, risotto, polać pysznym sosem... Jak ułatwić sobie codzienne pichcenie i jak sprawić by ryż nie był ani niedogotowany ani przegotowany?

Jak gotować ryż biały i brązowy w torebkach?

Podzielony na porcje ryż z torebki to najprostsza rzecz na świecie. Wystarczy kierować się przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj czas gotowania wynosi około 10-15 minut w przypadku ryżu białego i do 30 w przypadku ryżu brązowego. Należy zadbać o to, by woda, do której zostanie wrzucony produkt była osolona. Po wskazanym przez producenta czasie torebkę ostrożnie wyciągamy, odcedzamy rozcinamy.

Ryż bez torebki? Nie panikujmy. Do gotowania ryżu bez opakowania potrzeba trochę więcej czasu, Taki ryż prosto z opakowania koniecznie trzeba przepłukać lekko ciepłą wodą. Zalecane jest kilkakrotne powtórzenie tej czynności, by pozbyć się nieczystości. Następnie postępujemy jak w przypadku ryżu porcjowanego - garnek, sól i woda w proporcji 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Przykrywamy całość pokrywką, lekko uchylamy i gotujemy do czasu, aż zauważymy, że woda zacznie wyparowywać. Zmniejszamy ogień, zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 10 minut.

Brak czasu? Ryż z mikrofali

Wystarczy, że ryż z wodą umieścimy w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy zwykłą folią spożywczą - najlepiej dwiema warstwami. Takie działanie sprawi, że ryż będzie mięsisty i soczysty, ponieważ unikniemy całkowitego wyparowania wody. Włączamy mikrofalę na najwyższą możliwą temperaturę na 5 min, a po tym czasie zmniejszamy o połowę i trzymamy jeszcze 7 minut. Po wszystkim dajemy ryżowi odpocząć około 5 minut - to czas na wchłonięcie się wody.

Przygotowywanie sushi? Specjalna metoda gotowania ryżu

Biały ryż, który jest przeznaczony do sushi, należy tak długo płukać w zimnej wodzie, póki ta nie stanie się przezroczysta. Następnie ryż zalewamy znów zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Pod żadnym pozorem nie solimy! Po tym czasie garnek przykrywamy szczelnie pokrywką i doprowadzamy wodę do wrzenia. Potem wystarczy jedynie gotować produkt na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Finalnie ryż pozostawiamy w garnku na jeszcze kilkanaście minut po czym odsączamy i możemy brać się za przygotowywanie rolek sushi.

Źródło: garneczki

Następny artykuł