Jajka i ich świżosć
Unsplash.com Jakub Kapusnak
Konrad Karpiuk - 5 Czerwca 2020

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wystarczy szybki i prosty trik, kucharze zawsze go stosują

Jajka to składnik wielu potraw, zarówno śniadaniowych, jak i obiadowych, czy też deserów. Choć to popularny produkt, warto mieć na uwadze, że jajka mogą przenosić groźne drobnoustroje, takie jak choćby salmonella. Ponadto czasami możemy nieświadomie natrafić na "zgniłe jajo" i wrzucić je do ciasta, tym samym psując całą naszą pracę. Jest jednak sposób na sprawdzenie ich świeżości.

Niemal każdy w domu stosuje jajka w kuchni. Dlatego tym bardziej powinniśmy się na nich znać i potrafić określić, czy nadaje się ono do spożycia. Czasem kwestie rozwiązuje rozbicie jajka, ale możemy to sprawdzić, zanim jeszcze "narobimy bałaganu". Wystarczy, że mamy w kuchni niedużą miskę i możemy wykonać prosty test.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Wystarczy, że umieścimy surowe jajka, jeszcze w skorupkach, w misce z zimną wodą. Jeśli jajko opadnie na dno i będzie leżeć na boku, to znaczy, że jest bardzo świeże. Takie najlepiej nadają się do jajecznicy i jajek sadzonych. Jeśli "stoją" na dnie miski, wciąż nadają się do zjedzenia, najlepiej na twardo.

Kierowca zmiany rzaduSzykują się ogromne zmiany dla kierowców. Wielu nie mieści się w głowie, co proponuje rządCzytaj dalej

Jeśli jednak jajko unosi się na wodzie, to znaczy, że nie nadaje się już do jedzenia. Niestety, takie jajka nadają się tylko do wyrzucenia. Ponadto po rozbiciu go od razu byśmy rozpoznali, że jest nieświeże. Odczulibyśmy charakterystyczny, mocny zapach "zgniłego jaja". Dzięki metodzie z miską możemy uchronić się przed tą wątpliwą przyjemnością.

Plamki na jajku i "dziwna" zawartość. Co to oznacza?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Zdjęcie profilowe paryOpublikowali zdjęcie z wakacji w sieci i zauważyli, że ludzie dziwnie na nich patrzą. Dopiero wtedy zauważyli szczegół przy fotografiiCzytaj dalej

Czasem w jajkach możemy natrafić na dziwne zniekształcenia, czy nieznaną zawartość żółtka. Warto wiedzieć, co to oznacza. Jeśli zobaczymy w żółtku smugę krwi lub brunatną/czerwoną plamę na białku, nie ma powodu obaw. Obie nie wyglądają zbyt apetycznie, ale nie są dla nas w żaden sposób szkodliwe. Z kolei podwójne żółtko wcale nie jest oznaką mutacji, a jedynie wieku kury (trafia się tylko bardzo młodym, albo bardzo starym).

Dzisiaj grzeje: 1. IMGW ostrzega przed zagrożeniem zdrowia i życia. W Polskę uderzą burze z gradem, wydano alarmy dla województw
2. Wyrzucasz ogonki z czereśni? Popełniasz wielki błąd. Niesamowite, że tak mało osób zna prawdę

Warto wiedzieć, że kolor żółtka zależny jest od tego, czym odżywiała się kura. Jeśli są nieco ciemniejsze, to znaczy, że w jej diecie była wysoka zawartość karotenoidów. Są zdrowsze, zawierają one mniej cholesterolu i więcej kwasów omega-3 i beta-karotenów. Natomiast inny kolor skorupki też nie jest powodem do obaw, wynika on po prostu z innej rasy kury.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niestety spełnił się najczarniejszy ze scenariuszy. Nie żyje Maciej Pietrasiewicz
  2. Michał Listkiewicz ujawnił, dzięki komu Polska dostała Euro 2012. To on dał nam wielką radość
  3. Klaudia musiała poprosić dziennikarzy Superwizjera o pomoc. Jej mama zaginęła ponad 20 lat temu, ale coś innego jest najsmutniejsze
  4. Pies zaczął się bardzo dziwnie zachowywać. Weterynarz zrobił prześwietlenie i zaniemówił, nigdy nie widział podobnej rzeczy
  5. Dopiero po latach Elżunia ze "Złotopolskich" ujawnia prawdę na temat serialu. Widzowie niczego nie przypuszczali
  6. Pilna akcja policji w hipermarkecie w polskiej miejscowości. Chodzi o produkt kupowany przez wszystkich Polaków

Wesele, fatalna podróż poślubnaTuż po ślubie nie poznał swojej żony. Przeżył wstrząs, konieczna była wizyta u lekarzaCzytaj dalej

Źródło: Mama Du

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News