Podczas zbierania próbujesz, czy grzyb jest gorzki? Fatalny błąd, może doprowadzić do dramatycznych skutków

Podczas zbierania próbujesz, czy grzyb jest gorzki? Fatalny błąd, może doprowadzić do dramatycznych skutków Źródło: marekkokes Pixabay.com

Grzyby pojawiły się zupełnie niespodziewanie i co chwila słyszymy nowe informacje o niesamowitych wysypach pięknych okazów w polskich lasach. Amatorzy tego przysmaku muszą mieć się jednak na baczności, gdyż istnieje wielkie niebezpieczeństwo w przypadku zebrania i spożycia trującego okazu. Często słyszy się, że jedynie grzyby, które są gorzkie, są zagrożeniem, ale to błędna teza.

Grzyby zadziwiają kształtami i zachwycają zapachem, a samodzielnie zebrane okazy dorzucone do ulubionego sosu sprawiają, że mamy wrażenie, że jemy w najlepszej restauracji. Niestety, trzeba mieć się na baczności i w trakcie ich zbierania nie kierować się krążącą od lat opinią na temat rozpoznawania trujących okazów. Jeśli podczas zbierania próbujesz, czy grzyb jest gorzki, to popełniasz fatalny błąd.

Warto znać się na grzybach

Grzyby, jakie spotkać można w lasach, zaskakują swoją różnorodnością, ale zawsze trzeba kierować się zasadą, że jeśli nie znamy gatunku, na który trafiamy, to lepiej go zostawić. Zbyt często słyszy się o kolejnych przypadkach pacjentów lądujących w szpitalach z powodu spożycia trujących okazów. Grzybiarze tymczasem chętnie mówią o swoich sposobach na odróżnienie tego, co może trafić do ich koszyka, a co pozostać w runie leśnym. Niestety sprawdzanie, czy grzyb jest trujący poprzez jego polizanie może okazać się fatalną w skutkach decyzją. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Nie należy temu wierzyć, to bardzo niebezpieczna praktyka

Nie tylko ludzi nie należy oceniać po pozorach, to stwierdzenie dotyczy także grzybów. Okazuje się bowiem, że popularna teoria, jakoby trujące grzyby po polizaniu były gorzkie, jest fałszywa. Do naszego koszyka przez przypadek może trafić jeden z bardziej niebezpiecznych leśnych mieszkańców - muchomor sromotnikowy. Wbrew powszechnej opinii muchomor sromotnikowy to trujący grzyb, który wcale nie jest gorzki, wręcz przeciwnie. Po jego polizaniu poczuć można niezwykle subtelny i przyjemny słodki migdałowy smak, ale wrzucenie go do jakiejkolwiek przygotowywanej przez nas potrawy spowoduje w najgorszym wypadku nawet śmierć.

Dzisiaj grzeje: 1. 27-latek nie zatrzymał się do kontroli policyjnej, teraz nie żyje. Porażające szczegóły, przyczyną śmierci był tragiczny wypadek

2. Martyna Wojciechowska ostro odpowiada Andrzejowi Dudzie. Zgadzacie się ze słynną podróżniczką?

Każdego roku odnotowywane są kolejne zatrucia

Po spożyciu trującego grzyba nasza wątroba może odmówić posłuszeństwa, a to jeden z lżejszych skutków, na jakie możemy się narazić. Biorąc pod uwagę, że często cała rodzina spożywa tę samą potrawę zagrożenie życia i zdrowia, szczególnie dzieci jest ogromne. Warto pamiętać, że czasem warto zrezygnować z wypełnienia koszyka po przebić niż później przez lata odwiedzać lekarzy i walczyć o powrót do zdrowia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Dostał paragon w knajpie i zbladł. Właśnie dzieje się niewyobrażalne nad morzem, ceny zwalają z nóg
  2. Rodzina Lewandowskich znowu się powiększyła? Zdjęcie wywołało lawinę spekulacji (FOTO)
  3. Nikt nie mówi o ogromnej zmianie we wszystkich sklepach. Niebawem wejdzie w życie, Polacy nie będą zadowoleni
  4. W sieci pojawiło się zdjęcie Katarzyny Dowbor, ma na nim 20 lat. Co za petarda, ciężko oderwać wzrok
  5. Mówią na nią "oszukana szarlotka". Jeden dodatek sprawia, że nie będziesz chciała powrócić do jabłek
  6. Wypłynęły najnowsze informacje o bonie 500 plus na wakacje. Podano prawdopodobny termin wypłat

Źródło: Onet

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News