Myjesz grzyby przed gotowaniem lub suszeniem? Konsekwencje mogą być fatalne, dla własnego dobra lepiej wiedzieć

Myjesz grzyby przed gotowaniem lub suszeniem? Konsekwencje mogą być fatalne, dla własnego dobra lepiej wiedzieć Źródło: cocoparisienne Pixabay.com

Grzyby są jednym z bardziej aromatycznych dodatków, jakie znaleźć można w naszych kuchniach. Nie tylko smak jest powodem uwielbiania ich przez wiele osób, ponieważ już sam proces zbierania stanowi świetny sposób na zrelaksowanie się. Co zrobić jednak po powrocie do domu z koszykiem pełnych leśnych przysmaków? Jeżeli należysz do grupy osób myjących grzyby, koniecznie musisz wiedzieć, z czym to się wiąże.

Grzyby to ostatnio jeden z bardziej gorących tematów. Grzybiarze nie ustają w chwaleniu się swoimi zbiorami i przekazywaniu informacji na temat najlepszych miejsc do napełnienia koszyków. Warto znać cenne wskazówki nie tylko dotyczące wyjątkowych miejsc, ważna jest również wiedza na temat najbardziej popularnych błędów związanych z ich obróbką.

Myjesz grzyby przed gotowaniem lub suszeniem?

Grzyby, z racji że występują w runie, blisko gleby, i uwielbiają wilgotne otoczenie, często pokryte są nie tylko piaskiem i błotem. Spotkać się także możemy ze sporymi fragmentami mchu czy igliwia. Najbardziej naturalne wydaje nam się umycie własnoręcznie zebranych okazów, lecz wiele osób nie wie, jak wielki błąd przy tym popełnia, a jego konsekwencje mogą być fatalne. Dla własnego dobra, oraz dobra przyszłych potraw, lepiej wiedzieć, jak myć grzyby, aby nie zakończyło się to katastrofą. Niewiele osób wie, że grzyby niezbyt lubią być namaczane pod bieżącą wodą i dlatego, kiedy to robimy, warto wykonać to w poprawny sposób.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Liczy się technika mycia

Grzyby można przyrównać do gąbek, które wchłaniają wodę z otoczenia. Jeśli umyjemy je w nieumiejętny sposób to w późniejszym procesie gotowania niezwykle szybko się rozgotują i stracą część swojego aromatu. Chociaż najlepiej do oczyszczania z leśnych pozostałości wykorzystać szczotkę lub zwilżoną szmatkę, to wiele osób nadal wrzuca grzyby pod bieżącą wodę lub do napełnionej po brzegi miski, a te pozostawione w niej na dłużej będą ja wchłaniały. Dla swojego dobra lepiej wiedzieć, że długotrwałe moczenie mocno im zaszkodzi. Jeśli nie wyobrażamy sobie zrezygnować z opłukania ich z piasku pod wodą, zróbmy to szybko. Pozwoli to uniknąć tego strasznego błędu.

Dzisiaj grzeje: 1. Fatalna wiadomość dla wszystkich klientów banku PKO BP. Zawieszono jedną z najważniejszych usług do odwołania

2. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał

Nie musisz używać wody

Najłatwiej będzie jeśli po prostu weźmiesz nożyk i zdrapiesz z powierzchni to, co nie powinno znaleźć się na twoim talerzu. Tak oczyszczone grzyby na pewno odwdzięczą ci się pysznym smakiem i wzbogacą aromatem każdą gotowaną przez ciebie potrawę.

Najlepsze newsy dnia:

  1. GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterie
  2. Robert Lewandowski powalczy dziś o kolejny rekord. Wystarczy jeden gol, by zapisał się w historii
  3. Nagrał niebywały moment, gdy piorun uderzył w budynek sądu. Widok wywołuje ciarki i zapiera dech jednocześnie
  4. Michał Wójcik z Ani Mru-Mru błaga o pomoc. Nowotwór zaatakował niespodziewanie, liczy się czas
  5. KNF wydało pilne strzeżenie dla wszystkich Polaków. Muszą koniecznie uważać zwłaszcza na 3 firmy
  6. Dramat na wiecu Andrzeja Dudy. Zaatakowano dziennikarza, interweniowała policja

Źródło: Haps

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News